facebook

У Кабміні розповіли про ліміт землі в одні руки

Ліміт на концентрацію сільгоспземлі в одних руках має становити від трьох до семи тисяч га, повідомив заступник міністра розвитку економіки.

 

У Кабміні вважають, що, з точки зору економічного ефекту і створення робочих місць, концентрація землі в одних руках має становити від трьох до семи тисяч га в залежності від регіону. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький під час селекторної наради з представниками Львівської, Чернівецької, Івано-Франківської і Закарпатської областей, повідомляє прес-служба Мінекономіки.

“За нашими розрахунками, найбільш оптимальною, з точки зору економічного ефекту і створення робочих місць, є концентрація від трьох до семи тис. га в залежності від регіону. Площі, менше 100 га, якщо це не садівництво, – недостатньо, щоб бути конкурентними і створювати додану вартість”, – зазначив чиновник.

Завданням уряду заступник міністра вважає убезпечення прав діючих фермерів і надання їм можливості працювати далі, у тому числі в рамках оренди.

“Не може реформа зламати те, що вже створено. Кінцева мета – надати економічні стимули до росту для аграрного виробника, у тому числі за допомогою надання фінансових ресурсів”, – прокоментував Тарас Висоцький.

У Мінекономіки зазначили, що в рамках впровадження обігу сільськогосподарських земель держава надасть допомогу фермерам, які не мають чіткої фінансової звітності, і кредитний ресурс для них або дуже дорогий, або взагалі недоступний.

Урядом пропонуються такі інструменти для полегшення доступу до кредитів: здешевлення кредитів сільськогосподарським товаровиробникам і часткове гарантування за кредитами сільськогосподарським товаровиробникам на покупку землі.

Зазначимо, 4 грудня представники аграрного сектору розпочали безстрокову акцію протесту під Радою проти відкриття ринку землі.

Згідно з опитуваннями, більшість українців проти відкриття ринку землі. Підтримують ініціативу лише 22% респондентів.

Close