facebook

Яку роботу пропонують українцям у Польщі: “У Дніпрі заробляла в рази більше”

У Польщі знайшли роботу вже близько 100 тис. біженців із України. Це кожен четвертий охочий. Зарплата для українок без особливих навичок та знання польської мови може коливатися від 20 до 40 тис. грн. Про те, яку роботу знаходять вимушені переселенці, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

 

Скільки заробляють українці у Польщі

Фотографиня Марина з Дніпра поїхала до Польщі у перші дні повномасштабної війни. Вдома дівчина знімала весілля та сімейні фотосесії, а тепер – пакує печиво у коробки у польському місті Радинь-Підляський.

“Я одразу почала шукати роботу, переїхала з подругою. Мама повинна була до мене прибути пізніше, у неї ще залишалися справи. Але так і не переїхала. Вмовляю досі. Вирішила сама шукати роботу, знайшла лише за 70 км від того міста, де була, довелося змінити місце проживання”, – розповідає дівчина.

Із документами їй допомогли українці, які вже працювали на заводі. За її словами, під час влаштування на роботу особливих проблем не виникло. Проте працювати доводиться по 12-16 годин на добу.

“Казали, що робота не важка. Але тут за тобою стежать, потрібно постійно працювати. 16 годин – це дуже складно. У перші дні я взагалі вранці думала, що не зможу встати. Боліла спина, і руки, і чомусь щиколотки і великі пальці на ногах”, – скаржиться Марина.

За годину роботи дівчина отримує 15 злотих. Ще близько 550 злотих на місяць віддає за ліжко-місце, надане роботодавцем. Загалом за роботу по 12-16 годин на добу із двома вихідними (за бажанням можна працювати і по суботах) Марина отримує близько 4,3 тис. злотих (з урахуванням того, що вартість житла вираховують із зарплати). Це близько 22 тис. грн.

“Можливо, зараз 22 тис. грн – дуже хороша зарплата для України. Якби це був мирний час, я б удома спокійно заробляла вдвічі більше. Я за годину зйомки весілля брала 1500 грн і в мене були одні з найнижчих цін. Хороші фотографи брали і 3000 грн. Звичайно, потім ще потрібно три-чотири дні на обробку фотографій, але ця робота у мене була улюбленою, я влітку заробляла і 70 тис. грн, коли сезон розпочинався”, – згадує дівчина.

Залежно від роботи та кількості робочих годин українці у Польщі без особливих навичок, знання мови можуть претендувати на зарплату у розмірі від 20 до 40 тис. грн.

Роботи більше для чоловіків, які залишилися в Україні
Зароблені гроші українка відкладає: частину відправляє родичам, котрі залишилися без роботи. За два місяці Марина схудла на 8 кг і зараз єдине, про що вона мріє, – повернутися додому. “Мені абсолютно не страшно повертатися. Коли виїжджала, була паніка. Зараз усі знають, що Україна вже перемогла, залишилося тільки домогтися, щоб це визнав і той карлик кремлівський. Я не їду додому тільки тому, що не знаю, чим мені там займатися. Зараз фотограф удома не потрібний, а на завод у Дніпрі, як тут, мене не візьмуть”, – каже Марина.

Таких українців у Польщі – щонайменше 100 тис. людей. Загалом намагаються знайти роботу 400 тис. українських біженців, але пощастило далеко не всім. Спочатку знайти роботу було легко, а зараз, коли біженців стало занадто багато, практично всі вакансії для жінок без знання польської мови та особливих навичок зайняті.

“Чоловікам взагалі легко знайти роботу, але наші чоловіки зараз воюють, а ми працюємо. Я просто чекаю закінчення війни, приїду із заробленими грошима і буду вже працювати ким завгодно, може, я буду шпалери клеїти, у мене рівненько виходить”, – каже українка.

Із тим, що чоловікам знайти роботу в Польщі нині значно легше, погоджуються й експерти.

Голова Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник розповідає: стався перекіс на ринку праці. Традиційно з України приїжджали заробітчани-чоловіки, а тепер вони не можуть виїхати з країни. Насамперед українці претендували на роботу, яка не потребує знання мови та нострифікації диплома, а це фізична робота.

Українки навіть за бажання не можуть працювати на складах і переносити важке, працювати на будівництвах, вантажити товари, виконувати важку роботу на заводах та фабриках. Тому “адаптувати” чоловічі вакансії найчастіше просто неможливо.

Чи повернуться українці додому?
Більшість українців продовжує сподіватися на швидке повернення додому. Проте багато залежатиме від того, як довго триватиме війна, упевнена демограф Людмила Слюсар. І чим довше українці залишаються за кордоном, тим менше шансів на їхнє повернення. Поступово біженці налагоджують свій побут: деякі самостійно орендують житло, знайомляться з українською діаспорою, знаходять роботу та вивчають мову.

Наразі жоден експерт не може точно спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація. Ба більше, також відомо, що будь-яка війна закінчується плачевною економічною ситуацією для країн, що беруть участь у ній. Тому важливу роль відіграватиме і ситуація всередині України. Якщо західні партнери виділять багатомільярдні гранти та оплатять роботу з відновлення інфраструктури, допоможуть запустити економіку, з’являться високооплачувані робочі місця та розпочнеться природна міграція.

Українці, які зможуть вдома заробляти не менше, ніж, припустімо, у Польщі чи Литві, матимуть більше стимулів для повернення. Є й частина тих біженців (насамперед це жінки з дітьми), які не прагнуть знайти заробіток у новій країні, а вдома на них чекають чоловіки та літні батьки.

Джерело.

Close