facebook

Слово Боже на Неділю Св. Отців І Нікейського Собору

Слово Боже на сьогоднішню неділю – Архиєрейська молитва Ісуса Христа і складає рівно половину 17 глави Євангелія від Йоана. Про що ж молиться Ісус?

Щоб зрозуміти цю молитву потрібно теж збагнути її контекст. Господь Ісус промовляю цю молитву на Тайній Вечері і звернена вона до Бога Отця. Отже, цьому передували настанови Спасителя у трьох останніх главах перед 17-тою. Тільки св. Йоан подає таку молитву. Пригляньмося до її змісту.

Спаситель просить Отця щоб Його прославив (Йо 17,1), щоб Син твій тебе прославив. Говорить це про внутрішньобожественне життя Святої Тройці: коли прославляємо одну Особу Тройці, тим самим віддаємо честь двом іншим – один Бог, але в трьох особах. Ісус був посланий щоб дарувати життя вічне, – тим які повірять в Нього.
З цієї молитви ясно можна зрозуміти, що пізнати Бога це рівночасно пізнати Ісуса Христа. Ісус Христос – Бог, Богочоловік, Друга особа Божа Пресвятої і живоначальної та єдиносущної Тройці. Тому недаремно дана неділя носить також назву Отців Першого Вселенського Собору, що відбувся 325 року у місті Нікеї. Власне там, Отцями Церкви зібраними на соборі була проголошена анатема Арію (заперечув що Ісус Христос – Бог) і прийнято Символ віри який по сьогодні ми молимося..

Всі слова Ісуса у цій молитві сповнені любов’ю. Спаситель каже вже все завершено, – виконано діло спасіння людини, залишилося довершити тільки зовнішню його форму – тобто постраждати і померти на хресті. Якщо глибше вникнути в суть цієї молитви, можна побачити певний взаємообмін між Сином і Отцем (Св. Іван Дамаскин назвав це “перехорезіс” – спілкування між особами Трійці, в дослівному перекладі – “танок”).

Ісус молиться за тих що увірували, що Він посланий Отцем, тобто є таким самим Богом (Йо 17,8). “Щоб були одно, як ми!” (Йо 17,11), – Ісус молиться про єдність учнів, щоб всі були одним тілом – Церквою, так як Він з Отцем.

Це дуже глибокий вираз над яким слід окремо застановитися і збагнути усю міць і силу слова Христового. В цих словах найперше підкреслюється єдність одного Бога, – Ісус Христос не є якимось іншим Богом як Бог Отець, а тим самим Богом що й Він, Його відображенням. До Филипа Спаситель сказав: “Хто бачив мене той бачив і Отця” (Йо 14,9), тим самим підтверджуючи дані слова.

Але Ісус просить теж про єдність учнів…На жаль зараз маєм те що маєм: Бог один, а Церков які вірують в того Бога в трьох особах – багато. Однак дане Євангелія закінчується словами повними надії: Ісус береже віруючу людину; якщо хтось і не спасеться – то тільки з власної вини (Йо 17,12).

Нехай час очікування приходу Святого Духа – буде часом радості, те чого бажав для нас сам Ісус Христос (Йо 17,13).
Отець Назарій ЛАНЬКО.

Фото ілюстративне, з вільних джерел.

Джерело.

Close