facebook

“Пекар із Титаніка”: історія людини, яка врятувала життя пасажирів, завдяки поганій звичці

Британський пекар Чарльз Джокін мав хобі – він виnивав.

Титанік, на якому вийшов у плавання Джокін, був величезним плавучим фешенебельним готелем із чудовою кухнею.

Джокін, як старший судновий пекар, мав окрему каюту, де він навіть розмістив свій сам0г0нний апарат (із дріжджами у нього проблем не було).
Тієї злощасної ночі, коли Титанік напоровся на айсберг і затонув, Чарльз, як завжди, вдавався коханому хобі у своїй каюті. Почувши глухий скрегіт уздовж правого борту, він вийшов на палубу, прихопивши фляжку з виnивкою.

Незабаром капітан Сміт віддав команду розчехляти рятувальні шлюпки. Джокін зібрав команду підлеглих-пекарів на камбузі і, виявивши ініціативу, наказав рознести запаси хліба по шлюпках, а сам повернувся до своєї каюти запастися віскі.

Після оголошення “шлюпкової тривоги” старший пекар зберігав спокій. Джокін садив жінок і дітей у шлюпку №10, командиром якої він був, згідно з розкладом за тривогою. Сам Чарльз у шлюпку не сів – поступившись своїм місцем одному з пекарів, він спустився в каюту і продовжив випивати. Коли в каюту почала просочуватися вода, він одягнув рятувальний жилет і, взявши із собою запаси виnивки, піднявся на верхню палубу. На той час уже всі шлюпки Титаніка були спущені на воду і відійшли від судна. На палубі йому зустрівся другий помічник Лайтоллер.

Пізніше Лайтоллер розповідав, що Чарльз Джокін був страшенно п’яний і другий помічник вирішив, що старшому пекарю не судилося врятуватися. На палубі Джокін, не забуваючи робити ковтки з фляжки, викидав дерев’яні шезлонги за борт. Викинув він їх шістдесят штук. Деяким людям, що тонули, шезлонги, плаваючі у воді, врятували життя.

Чарльз до останнього залишався на борту Титаніка. Коли корма судна почала швидко занурюватися, він переліз через поручень біля кормового флагштока. За мить корабель пішов під воду, не створивши тут вир.

Так Чарльз Джокін опинився у воді, навіть не намочивши волосся на голові. Понад чотири години він провів у холодних водах Атлантичного океану, борсаючись і випиваючи. Лайтоллер не повірив своїм очам, коли побачив Джокіна серед врятованих.
Улюблене хобі Чарльза додало йому так необхідний тієї ночі спокій у душі та раціоналізм у вчинках. Він врятувався сам і допоміг урятуватися багатьом іншим.

Джокін залишив Титанік останнім, максимально скоротивши для себе час перебування у холодній воді. Протягом чотирьох годин він залишався з сухою головою і мав пристойний запас висококалорійної їжі в рідкому вигляді, що не замерзає при низькій температурі.

Після порятунку наш герой не зрадив свого хобі та своєї професії: продовжив випивати та ходити в море. Чарльз Джокін побував ще у двох аваріях корабля і дожив до 78 років. На його могuлі написано “Пекар із Титаніка”.

Життя в Христі

 

Джерело.

Close