facebook

Увесь світ завмер в очікуванні: Тайвань розгорнув системи ППО в аеропорту, Китай перекидає озброєння. Фото і відео

Напруження між Китаєм та США, яке виникло навколо Тайваню, стає все сильнішим. Пекін перекидає озброєння у найближчу до острова провінцію Фуцзянь та обстрілює в межах “навчань” протоку. Водночас Тайбей розвертає системи ППО та піднімає у небо винищувачі.

У бік острова направляється літак зі спікером Палати представників США Ненсі Пелосі. Саме навколо цього польоту розгортаються події, за якими спостерігає увесь світ. Як і за рейсом американської посадовиці.

Так, близько 13 години борт, на якому перебуває Пелосі, вилетів з авіабази Ендрюс. До її охорони залучили ПМС США на чолі з авіаносцем “Рональд Рейган”. Такі заходи стали необхідністю через заяви офіційної влади Китаю про те, що приліт американської представниці до Тайваню може спричинити наслідки і пізніші заклики місцевих ЗМІ збити літак, як тільки він наблизиться до острова.

Станом на 14 годину за пересуванням рейсу онлайн спостерігало понад 56 тисяч людей з усього світу.

Водночас у Тайванській протоці розпочалися анонсовані напередодні Китаєм військові навчання. Пекін артилерією та реактивними системами залпового вогню стріляє у бік Тайваню, за непідтвердженими даними деякі снаряди впали на узбережжі острова.

У відповідь на це Тайвань розгорнув системи ППО в одному з цивільних аеропортів країни та підняв у небо винищувачі. Наразі жодних провокацій з обох сторін не зафіксовано і все виглядає як “гра мʼязами”.

При цьому російська Вікіпедія вже “поховала” Пелосі, вказавши на своєму порталі 31 липня як дату її “загибелі”. Щоправда, за кілька хвилин інформацію видалили.

Близько 16 години борт, на якому знаходиться посадовиця, пішов на зниження та приземлився у міжнародному аеропорту Гонолулу на Гавайських островах. Причин цьому може бути всього дві: зміна планів США на тлі наростання напруги або дозаправка літака.

Незабаром відстеження літака Пелосі на сайті Flightradar24 стало неможливим. Наголошується, що працівники моніторингового ресурсу вирішили обмежити перегляд місцезнаходження борту. Ймовірно, він і досі перебуває на Гавайських островах.

До очікуваного приземлення літака на острові Тайвань станом на 21:00 залишалося ще щонайменше кілька годин, якщо США підуть на цей крок.

При цьому лідер Сполучених Штатів, за даними журналістів, заявив, що має намір захищати Тайвань у разі необхідності військовим шляхом.

Китай тим часом перекидає до провінції Фуцзянь, сусідньої з Тайванем, системи ППО. Це ЗРК HQ-22 Народно-визвольної армії Китаю, який призначений для знищення літаків, гелікоптерів, БПЛА середнього та важкого класів, крилатих ракет та інших аеродинамічних цілей.

Також у ході китайських навчань відбувся зліт бойових вертольотів Harbin Z-19 72-ї бригади армійської авіації Східної зони бойового командування НВАК (її операційна зона – Тайвань та Тайванська протока).

Джерело.

Close