facebook

Україна і Молдова підписали газову угоду

Документ, який набирає чинності з 1 січня, повністю розблокує трансбалканський газовий коридор.


Оператор ГТС України, ТОВ Молдоватрансгаз й АТ Молдовагаз підписали міжоператорську технічну угоду про взаємодію відповідно до європейських правил із 1 січня 2020 року. Про це повідомляє прес-служба Оператора ГТС.

“Цей крок дозволяє транспортувати газ за європейськими правилами в обох напрямках між Україною та Молдовою через точки Олексіївка, Гребеники, Каушани, Ананьєв, Лиманське. Таким чином, це повністю завершить розблокування транбалканського газового коридору і дозволи споживачів Молдови з 1 січня 2020 року”, – йдеться в повідомленні.

Також були підписані договори на транспортування газу територіями України та Молдови для прикордонних споживачів обох країн.

“Наприкінці цього року Оператор ГТС України вже підписав міжоператорські угоди з Угорщиною, Румунією та Польщею. Зараз тривають переговори зі словацьким оператором EUSTREAM і російським Газпромом”, – нагадав оператор.

Раніше президент України Володимир Зеленський відреагував на те, що Газпром виплатив борг у 2,9 мільярда доларів, і назвав це великою перемогою.

Нагадаємо, 20 грудня Україна і Росія домовилися відмовитися від усіх судових спорів, крім одного, за яким рішення вже винесено. По ньому РФ погодилася виплатити $2,6 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу і $300 млн відсотків. При цьому офіційно угоди щодо газу ще не підписані. Сьогодні стало відомо, що переговори тривають у Відні, вони повинні завершитися до кінця поточного тижня.

Також очікується, що Україна і РФ врегулюють питання про рішення Антимонопольного комітету на 172 млрд гривень.

Джерело.

Close