facebook

Чотири батьківські суботи листопада 2022 року: Коли треба пoмuнaти предків

Листопад – особливий місяць для православних віруючих, адже в цей час цілих чотири батьківські суботи. Офіційно визнана церквою лише Дмитрівська, але у народі здавна поминали предків щотижня, аж до самої Пилипівки, тобто Різдвяного посту.

Коли 2022 року батьківські суботи – читайте нижче у матеріалі Styler.

Дати батьківських субот цього року:
Димитрівська субота перед Дмитром – 5 листопада
Кузьміна субота перед Кузьмою – 12 листопада
Михайлівська перед Михайлом – 19 листопада
Загальна перед Пилипом – 26 листопада
Як кажуть старожили, це не означає, що треба носити панахиду до церкви щосуботи. Вибирали одну із цих субот і несли панахиду.

З цих чотирьох субот тільки Димитровську офіційно закріплено у правилах православної церкви. Однак є згадки в записах етнографів та з інших регіонів про всі ці “іменні” поминальні дні. Їх називали осінні “діди”.

Після цього починається Пилипівка, тобто Різдвяний піст, який триватиме з 28 листопада до Святвечора, 6 січня 2023-го року.

Важливо, що саме у четверту суботу листопада відзначається День пам’яті жертв голодоморів.

Традиції Дмитрівської суботи
Так, увечері в п’ятницю, напередодні Дмитрівської суботи в церквах відбувається спеціальна заупокійна служба, яка називається парастас, а вже вранці 7-го священики служать літургію, після якої – загальну Панахиду.

У храмах священнослужителі в молитві цього дня просять Бога за померлих батьків і рідних, братів і сестер, за всіх загиблих воїнів і безвинно вбитих – не лише в далекі часи, а й у сьогодення.

Цієї поминальної суботи прийнято подавати записки з іменами покійних рідних та близьких, які зачитуються священнослужителями під час заупокійного богослужіння.

Також віруючі приносять у храм їжу для потреб приходу та нужденних, дають милостиню, роблять справи милосердя.

У поминальний день у церкві за традицією віруючі приносять хліб, печиво, цукерки, фрукти, овочі, крупи, вино кагор, олію. М’ясні продукти, як і інший алкоголь, у храм брати не слід.

Джерело.

Close