facebook

Вкрадені ікони, підтримка Путіна та ще 5 скандалів із Києво-Печерською лаврою

Навколо Києво-Печерської лаври спалахнув новий скандал – у мережі оприлюднили відео, де у святині вимовляють молитви та славні пісні на честь Росії.

Правоохоронці вже перевіряють цей факт та встановлюють справжність відео.

Про найгучніші скандали останніх років навколо Києво-Печерської лаври читайте у матеріалі Styler.

Підтримка Путіна
У вересні 2022 року настоятель Києво-Печерської лаври в Україні владика Павло – у народі відомий під прізвиськом Паша “Мерседес” потрапив у гучний скандал. У мережу злили запис його бесіди з ченцем, де Павло звітує підлеглого за публічну критику Путіна та збройної агресії РФ проти України. І тому вирішує заборонити ченцю відправляти богослужіння.

Запис було зроблено ще у березні. Швидше за все, розмова відбулася саме з Павлом, на це вказують його голос, манера спілкування.

Агресію настоятеля викликало повідомлення ченця у соцмережі: “Ті, хто підтримує путінську війну проти України, мають бути відлучені від причастя на кілька років”.

Ігумен обзивав підлеглого, звинувачував у розпусті, крадіжці та відсутності совісті. Скаржився на ченця, що “негідно бандерівським шавкам оскверняти святу обитель”. А також заявив, що деякі ченці зазнають впливу “бандерівської єресі”.

Вкрадені ікони, підтримка Путіна та ще 5 скандалів із Києво-Печерською лаврою

Павло Лебідь із російським “козацьким генералом” Сергієм Хрусталем (Фото: Вікіпедія)

Перешкоджання журналістській діяльності
2021 року під час висвітлення пожежі у Києво-Печерській лаврі священнослужителі заважали працювати журналісту Магнолія-ТВ. Вони забороняли відеозйомку та намагалися відібрати телефон.

Зокрема, намісник Павло наказав ударити репортера по голові, а один із священиків напав на журналіста та забрав телефон.

Священнослужителі заявили, що пожежа у Лаврі – це не надзвичайна подія і журналістів сюди ніхто не запрошував.

Тоді поліція відкрила кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Ігнорування коронавірусу
Настоятель Павло вляпався у скандал і з коронавірусом у 2020 році. Він закликав віруючих ходити до храму та не боятися зараження. В результаті серед парафіян поширився вірус. Тоді лавру закрили на карантин та змусили проводити богослужіння онлайн.

Заперечення анексії Криму
2018 року владика Павло заявив, що Крим ніколи не був українським. Також наголосив, що в Україні немає Московського патріархату, а є “Російська православна церква”.

На думку Павла, приєднання Криму до України 1954 року було “незаконним”. Також священнослужителю важко відповісти, з ким воює Україна на Сході, оскільки “він не був на війні”.

Ці гучні висловлювання Павла відбулися під час акції під лаврою, яку влаштували представники націоналістичної організації “С14”.

Тоді протестувальники заявляли, що у храмі розташований штаб сепаратистів та феєсбешників, а священнослужителі МП відмовляються відспівувати бійців АТО та хрещених не в церкві МП.

“Православні” кидаються, б’ються і неадекватно поводяться. Кажуть, що Нацгвардія на Донбасі вбиває дітей”, – зазначили у “С14”.

Попередньо акцію спровокував скандал зі священиком МП у Запоріжжі, який відмовився відспівувати дитину, охрещену у Київському патріархаті.

Зниклі дорогоцінні ікони
2018 року в Києво-Печерській Лаврі зникли цінні ікони. Зникнення виявили співробітники Мінкульту, коли проводили інвентаризацію. Під час перевірки комісія не дорахувалась 10 цінних предметів.

Історія зі зникненням почалася ще у минулому столітті. З 1988 до 2000 року Києво-Печерський історико-культурний заповідник передав лаврі 829 предметів. Як засвідчили подальші перевірки, 10 цінних предметів зникли. Коли саме – досі невідомо. Усі відомості про зникнення передали правоохоронцям.

Продаж підпільного вина
Також чимало розголосу набув скандал у 2017 році. Тоді у лаврі продавали вино по 3,5 тисячі гривень за пляшку. Як з’ясувалося, цей алкоголь святиня отримала як благодійну допомогу.

Про це клопотав сам Павло – звертався до виноробів у Тоскані, щоб ті поділилися благом. Про те, що алкоголь продаватимуть – не йшлося.

Хамська поведінка та священицькі привілеї
У 2015 році намісник Павло оскандалився, коли патрульна поліція зупинила Mercedes-Benz S класу, в якому він їхав. Тоді авто порушило правила дорожнього руху.

Митрополит звертався з правоохоронцями по-хамськи та “не дозволив” їм виписати штраф, заявивши “Ви сьогодні в церкві були? Подумайте про душу”.

Джерело.

Close