facebook

У сусідній області священник УПЦ МП подав в суд на мерію через заклики до об’єднання із ПЦУ

На Волині священник московського патріархату подав позов проти міської ради через заклик до об’єднання із Православною церквою України.

За його словами, заклик до прихожан московського патріархату є дискримінаційним і порушує право на свободу віросповідання. Втім, розглядаючи цю справу, суд вирішив, що оскільки йдеться про рекомендацію змінити конфесію, то й ніяких реальних утисків УПЦ (МП) не зазнала.

Про це розповідає Захід.net.

5 серпня цього року депутати Ківерцівської міськради прийняла звернення до священників та вірян УПЦ (МП), у якому закликали переходити до Православної церкви України.

«Саме зараз настав той час, коли всі вірні християни, які до цього часу ще належали до московського патріархату, повинні зробити свій вибір. Багато з вас вже замислюються над тим, що далі неможливо перебувати в юрисдикції російського патріарха, а тому логічним та правильним є перехід до єдиної помісної Православної церкви України», – йдеться у зверненні.

Це рішення у суді намагались оскаржити двоє мешканців Ківерців: Сергій Гаврук, який назвав себе прихожанином Свято-Миколаївської громади УПЦ (МП), та настоятель цього храму Олександр Кондратюк. Сергій Гаврук у позові зазначив, що цей документ «порушує його право і свободу віросповідання».

«Оскаржуваним рішенням Ківерцівської міської ради здійснюється дискримінація позивачів та інших людей на основі релігії чи переконань, таке рішення є образою гідності позивачів і людської особистості, воно є прямим заперечення принципів статуту ООН, беззаперечним порушенням прав людини та основоположних свобод», – зазначено у позові.

Натомість представник міськради зазначив, що це звернення не містить жодних прямих заборон щодо вірян УПЦ (МП), а є швидше рекомендацією, а не забороною.

Суддя Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх дійшов до висновку, що доводи позивачів про начебто порушення їхніх прав є «абстрактними та не містять жодного обґрунтування».

«На думку суду, безпосередньо позивачі не є потерпілими від оскаржуваного рішення, оскільки воно не спричинило суттєвого негативного впливу саме на позивачів і вони не зазнали жодної реальної шкоди», – постановив суддя.

Відтак він повністю відмовив у задоволенні позову. Зазначають, що представники УПЦ (МП) мають можливість оскаржити його протягом тридцяти днів.

Джерело.

Close