facebook

Пожиттєве ув’язнення: Гіркіну та двом його підручним оголошено вирок у справі рейсу MH17

Суд задовольнив вимогу прокуратури Нідерландів і призначив покарання у вигляді довічного ув’язнення.

У четвер, 17 листопада, Окружний суд Гааги визнав винними у вбивстві пасажирів та екіпажу літака рейсу МН17, а також у діях, що призвели до падіння літака, трьох обвинувачених — громадян РФ Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського та українця Леоніда Харченка. Водночас ще одного обвинуваченого — Олега Пулатова — було виправдано. Заочний вирок зачитав голова суддівської колегії Гейндрік Стейнгаюс.

Трансляція судового процесу відбувалася на офіційному сайті суду.

Суд визнав доведеною версію обвинувачення, що літак був збитий ракетою ЗРК “Бук”, доставленого на Донбас із Росії, який перебував у полі під Первомайським у Донецькій області. Ця територія в той час контролювалася бойовиками, підконтрольними Росії.

Гіркін тоді командував силами “ДНР”, Дубинський був його заступником, Пулатов і Харченко теж підпорядковувалися йому.

Жоден з обвинувачених — ні Дубинський, ні Харченко, ні Гіркін, ні Пулатов — не були захищені імунітетом комбатантів, тобто осіб, які брали участь у бойових діях у складі збройних сил однієї зі сторін міжнародного збройного конфлікту. Таким чином вони не отримали особливого юридичного статусу.

Це пояснюється тим, що всі четверо самі заперечують, що входили до складу російської армії, а РФ офіційно не визнавала свій контроль над “ДНР”.

Навіть якщо це була помилка і злочинці стріляли в інший літак, це не применшує відповідальності обвинувачених, вважає суд. Цивільні особи, якими себе називали обвинувачені, не мали права використовувати зброю, не кажучи вже про атаку на літак.

Гіркін, Дубинський та Харченко були визнані винними у вбивстві 298 разів — тобто кожного пасажира та члена екіпажу рейсу МН17.

На думку суду, немає доказів, що ще один обвинувачений — Олег Пулатов — особисто був причетний до злочинів, які йому інкриміновано. Суд визнав, що його потрібно виправдати.

Гіркін, Дубинський і Харченко визнані винними за обома звинуваченнями — вбивством і діями, які призвели до падіння літака.

Суд задовольнив вимогу прокуратури Нідерландів і призначив їм покарання у вигляді довічного ув’язнення.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року пасажирський літак Boeing 777 виконував рейс MH17 з нідерландського Амстердама до малазійської столиці Куала-Лумпур. Ракета з російського зенітно-ракетного комплексу “Бук” збила його над окупованою частиною Донецької області (поблизу села Грабове).

Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту повітряного судна. Це 15 членів малазійського екіпажу літака та 283 пасажирів, з них 80 — неповнолітні діти.

Влітку 2014 року для розслідування цього злочину була створена Об’єднана слідча група із представників Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак було збито з зенітно-ракетного комплексу “Бук”, який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Cудовий процес тривав понад два роки — від березня 2020-го.

Жоден із чотирьох підозрюваних у справі MH17 на судове засідання не з’явився.

Джерело.

Close