facebook

Шольц заявив, що голод більше не має бути зброєю: “Ми не приймаємо цинічну війну Росії”

Політик порівняв сучасне створення Росією штучного голоду у світі зі сталінським Голодомором в Україні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що після Голодомору в Україні голод більше ніколи не повинен використовуватися як зброя, тож світ не терпітиме те, що влаштовує Росія, яка провокує найгіршу глобальну продовольчу кризу.

Про це заявив німецький канцлер сказав у відеозверненні до ініціативи “Зерно з України” з нагоди 90-х роковин Голодомору, повідомляє “Укрінформ”.

Так, Шольц зазначив, що навмисно спровокований Йосипом Сталіним “великий голод” убив понад 3,3 млн українських жінок, чоловіків і дітей. Політик пригадав, що тоді в українців конфісковували зерно та продовольства і примусово депортували людей.

“Сьогодні ми єдині в тому, що голод більше ніколи не повинен використовуватися як зброя. Ось чому ми не можемо терпіти те, що ми спостерігаємо: найгіршу глобальну продовольчу кризу за останні роки з жахливими наслідками для мільйонів людей – від Афганістану до Мадагаскару, від Сахелю до Африканського Рогу”, – заявив канцлер ФРН.

Він наголосив, що світові відомо – націлившись на сільськогосподарську інфраструктуру в Україні та блокуючи порти протягом місяців, РФ погіршила цю ситуацію.

“Ми сьогодні тут, щоб надіслати чіткий месседж: ми не приймаємо цинічну війну Росії. Тому ми із задоволенням беремо участь в ініціативі “Зерно з України”. Тому ми продовжуємо доставляти продовольчу допомогу найбільш постраждалим”, – сказав Шольц.

Він також привітав успішні зусилля ООН щодо розширення Чорноморської зернової ініціативи. За словами канцлера, світ дуже уважно стежить, чи виконує свої зобов’язання Росія.

“Сьогодні ми знову посилюємо підтримку: зараз прямує корабель Всесвітньої продовольчої програми, який спонсорує Німеччина, щоб доставити українське зерно до Ефіопії”, – повідомив очільник німецького уряду.

Він повідомив, що Німеччина надасть додаткові 10 млн євро для подальших постчань зерна з України в координації зі Всесвітньою продовольчою програмою.

“Ви можете розраховувати на нашу підтримку! Кожен корабель, який плаває в рамках цієї ініціативи, не просто перевозить зерно. Він несе надію для голодних у світі. І це несе важливий меседж: повідомлення про те, що ми єдині, що ми подолаємо цю війну і що наша спільна людяність переможе”, – заявив Шольц.

Зауважимо, ініціатива “Зерно з України” присвячена політично важливому питанню глобальної продовольчої безпеки та має на меті започаткувати пожертвування українського зерна через Чорноморський коридор до країн, що розвиваються.

Джерело.

Close