facebook

“Астрономічні ціни чи смішна вартість?” скільки коштуватиме квартира в Україні, озвучено прогноз на 2023 рік

В Україні вартість нерухомості не змінюватиметься щонайменше перші шість місяців 2023-го. Однак на ситуацію можуть кардинально вплинути зміни на військових фронтах, ракетні атаки чи енергетична криза. Чимало людей зараз були змушені покинути рідні домівки через повномасштабне воєнне вторгнення РФ. Вони міркують про те, де можна придбати собі помешкання.

Як інформує “OBOZREVATEL”, з одного боку, аналітики ринку звітують про падіння цін на квартири та різке зниження попиту. Але з іншого боку – у перерахунку на гривню ціни на нерухомість навіть зросли.

Наприклад, у січні середня вартість однокімнатної квартири у Києві, за даними одного з великих агентств нерухомості, становила 104,8 тис. доларів. Нині, за даними цього ж агентства, – вже 86,1 тис. доларів.

Але при цьому у січні 2022-го долар коштував 28,78 грн, а зараз – близько 40 грн. Так, рівно рік тому однокімнатну квартиру в столиці можна було купити за 3 млн грн, а зараз – за 3,44 млн грн.

Ціни справді впали, але лише у валюті. Тим українцям, зарплати яких – у гривні (а це абсолютна більшість), накопичити на квартиру стало складніше.

Якщо у вас вже є накопичення у валюті або ваш дохід – у доларах, шансів придбати житло у столиці побільшало.

У середньому ціни на нерухомість у Києві минулого року (у доларах) впали на 15-20%, розповідає президент Асоціації спеціалістів з нерухомості (рієлторів) України Юрій Піта.

За його словами, попит на квартири в столиці є, але багато хто все ще не поспішає купувати нерухомість, оскільки ризики через війну ще зберігаються.

Щодо 2023-го, то щонайменше перші пів року значних змін на ринку експерти не очікують. Щоправда, все залежатиме від ситуації на військовому фронті. Вона може як погіршити, так і покращити ситуацію на ринку нерухомості.

“Будемо спиратися саме на тенденції останніх кількох місяців – листопада-грудня, тому що ринок загалом стабілізувався. Немає якихось значних перекатів у бік підвищення чи зменшення вартості”, – каже Піта.

Мінімальна ціна на однокімнатку у столиці становить близько 50 тис. доларів (повноцінна однокімнатна квартира). Невеликі смарт-варіанти без ремонту можна купити дешевше. У середньому варто розраховувати на ціну 1,5-1,9 тис. за квадрат за квартиру неподалік від метро і з ремонтом.

Джерело.

Close