facebook

Адвокат здивував уточненням про заборону на виїзд за кордон для чоловіків. Яке покарання чекає?

Військовозобов’язаним чоловікам в Україні заборонено виїзд за кордон, щоправда, є винятки


Адвокат Ростислав Кравець каже, що одна з наболілих тем для українців – заборона виїзду за кордон, зокрема військовозобов’язаним чоловікам. На сьогодні статтею 33 передбачено певні обмеження на виїзд і переміщення громадян України.

Однак ці обмеження, як зазначено у Конституції, можуть встановлюватися винятково законом. Та на сьогодні немає жодного закону чи навіть постанови Кабміну, яка б забороняла виїзд за кордон, заявив Кравець в ефірі 1+1.

— Однак що ми маємо на практиці?

Ми маємо заборону на виїзд за кордон. Ми маємо на практиці десятки рішень судів, наприклад, щодо виїзду студентів.

Однак прикордонна служба продовжує не випускати цих студентів на навчання за кордон, – каже адвокат.

Він переконаний, що за рік повномасштабної війни можна було б вже врегулювати це питання й не піднімати градус соціального напруження.

Заборона на виїзд чоловіків за кордон 
Чоловіків призовного віку, які не повернулись з-за кордону, можуть покарати за недотримання законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку і мобілізацію.

За словами юристки Вікторії Тютюнникової, їм світить штраф від 3400 до 5100 грн. Якщо з’ясується, що вони нелегально перетинали кордон, то доведеться додатково сплатити від 3400 до 8500 грн.

А тим, хто отримав повістку і втік за кордон, загрожує кримінальна відповідальність і покарання від 3-5 років ув’язнення.

 

Джерело.

Close