facebook

Перехворіти на COVID-19 не обов’язково: вчені зробили несподіване відкриття про імунітет до коронавірусу

У крові здорових людей виявили антитіла, здатні ефективно нейтралізувати коронавірус Sars-Cov-2.

Імунітет до COVID-19 може сформуватися не лише у тих людей, які перехворіли на коронавірус, а й у тих, хто ніколи не був ним інфікований. До такого висновку дійшли вчені.

Дослідники стверджують, що деякі антитіла, які виробилися при контакті з іншими вірусами, можуть виявитися ефективними в боротьбі не з однією, а з кількома інфекціями, передає ВВС.

Так, в зразках крові, які взяли у здорових людей задовго до початку епідемії (2015-2018 рр.), виявили антитіла, здатні ефективно нейтралізувати коронавірус Sars-Cov-2.

Однак, наявність таких антитіл не означає, що люди мають ефективний імунний захист. Повідомляється, що частковий імунітет підвищує імовірність того, що зараження на коронавірус протікатиме в більш легкій формі.

При цьому антитіла можуть спровокувати і зворотний ефект. Справа в тому, що сам по собі новий вірус Sars-Cov-2 не дуже небезпечний для організму – основні проблеми для здоров’я пацієнтів створює їхня власна імунна система.

Зокрема, найнебезпечніші симптоми коронавірусу у важко хворих пацієнтів починають проявлятися саме після появи антитіл до COVID-19. Вчені не виключають, що наявність в крові людини подібних антитіл до перенесених раніше захворювань може тільки активізувати зараження, посиливши агресивну імунну реакцію (так званий цитокіновий шторм) і ускладнити перебіг хвороби.

Як повідомляв Главред, раніше лікар-імунолог, доктор медичних наук, професор Алла Волоха заявила, що на даний момент імунітет до коронавірусу 2020 мають не більше 5% населення України. Водночас для формування колективного імунітету проти COVID-19 ця цифра повинна становити не менше 60%.

За її словами, природне формування колективного імунітету відбувається повільно, але цей процес може прискорити вакцинація.

Джерело.

Close