facebook

Нові тарифи, пенсії, свята: з 1 вересня життя українців радикально зміниться

Українцям розповіли, що зміниться із сьогоднішнього дня.

Як уже неодноразово писали, що в Україні з 1 вересня скасують соціальні виплати деяким категоріям. Церковні свята отримають нові дати, водночас тарифи та пенсії залишаться на колишньому рівні.

Отже, українська влада поки не бачить передумов для підвищення тарифів на комунальні послуги. Прем’єр Денис Шмигаль заявив, що регіонам надали субвенції на 92 млрд. гривень. Окрім того, зараз фіксується приріст доходів у місцевих бюджетах.

“Тобто коштів на місцях достатньо, у тому числі для того, щоб підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати зараз тарифи”, – зазначив він.

Таким чином, тарифи у вересні залишаються незмінними:

світло – 2,64 гривні за кВт*год (за наявності двозонного лічильника з 23:00 до 07:00 економія 50%)
холодна вода – залежно від постачальника (від рішення підняти на 30% відмовилися)
Щодо гарячої води, розподілу газу та опалення щодо них діє тарифний мораторій. Тобто ціни зафіксовані до кінця воєнного стану та на 6 місяців після.

Згідно з графіком, підвищення пенсій до кінця року чекати не варто. Наступну планову індексацію заплановано на весну 2024-го.

При цьому пенсії можуть зрости з 1 січня 2024 року, якщо до державного бюджету закладуть зростання прожиткового мінімуму із нинішніх 2093 гривень.

Водночас, підвищення у вересні можливе, якщо, наприклад, покладено перерахунок за наднормативний стаж, отриманий після виходу на пенсію. Зазначимо, за перерахунком слід звертатися до органів Пенсійного фонду.

Крім того, якщо у серпні-вересні пенсіонер досяг 70-ти, 75-ти чи 80-річного віку, він може розраховувати на доплату. Відповідно, покладено такі надбавки: 300, 456 чи 570 гривень на місяць.

З переходом Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на новоюліанський календар зміщуються дати багатьох церковних свят на 13 днів тому.

У вересні це торкнеться:

Різдво Пресвятої Богородиці (Перша Пречиста) – 8 вересня (замість 21 вересня)
Воздвиження Хреста Господнього – 14 вересня (замість 27 вересня)
Через переход “випала” одна з найважливіших дат для християн – Усікнення голови Іоанна Предтечі. Раніше вона відзначалася 11 вересня, тепер – 29 серпня. І якщо ПЦУ рекомендувала цього року відзначити свято 30 серпня, то греко-католики ще мають можливість зробити це 10 або 17 вересня.

Джерело.

Close