facebook

Порушення комендантської години: українцям загрожуватиме кримінальна відповідальність

Українцям розповіли про кримінальну відповідальність за порушення комендантської години.

Зазначається, що народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Володимир Арешонков розповів, які зміни до законодавства напрацьовують у парламентському комітеті для посилення відповідальності за нічні розваги у ресторанах, кафе та клубах під час комендантської години. Про це пише unian.

Отже, в ефірі телемарафону депутат зазначив, що останнім часом правоохоронні органи почали ретельніше перевіряти заклади громадського харчування, кафе, ресторани та нічні клуби, де збираються громадяни, на дотримання правил комендантської години. Але результат цих перевірок “поки що не приносить такого кінцевого позитивного ефекту дотримання закону”, тому що максимум покарання, який може вжити проти порушників поліція, “це адміністративні заходи, тобто практично штрафні санкції”.

“Бажання громадян відпочити, відійти від якихось наших складних життєвих ситуацій, зрозуміло. Але всі повинні дотримуватись правил. Вони наступні – є воєнний час, який обмежує певні права громадян. І це виписано в низці нормативних документів. Введено поняття комендантська година, теж це прописано відповідними законодавчими актами”, – сказав Арешонков.

Він додав, з погляду морального аспекту “вся країна має бути в стані розуміння поваги одна до одної”.

“Якщо хтось воює, то інші ночами пиячити не мають права. Тим більше, порушуючи при цьому закон”, – наголосив Арешонков.

Член Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності зазначив, що зараз українське законодавство порушення комендантської години розглядає лише у площині адміністративного права, але адміністративних заходів покарання за нічні розваги у ресторанах, кафе та клубах під час комендантської години недостатньо.

“Наш комітет правоохоронної діяльності напрацьовує зміни до законодавства. Ми плануємо встановити кримінальну відповідальність за порушення. Це означає, що не тільки штрафні санкції будуть ухвалюватися, а й відповідно жорсткіше покарання. Яке саме, про це йде дискусія. Але ми рухаємося в цьому напрямі”. “, – розповів Арешонков.

Депутат наголосив, що кримінальну відповідальність за порушення комендантської години планують встановити саме для власників закладів, а відвідувачі мають просто дотримуватися моральних норм та правил воєнного часу.

“Кримінальна відповідальність може бути використана проти посадових осіб, насамперед тих, у власності кого знаходяться ці заклади нічні. Тобто, ресторани, казино, кафе, і таке інше. Насамперед, проти власників, не проти відвідувачів. Тому що, відвідувачі приходять в ті умови, які їм пропонуються: якщо о 23:00 годині, як зараз у Києві, припиняють роботу закладу харчування і дається ще година до 24:00, щоб люди могли дістатися додому, мені здається цього цілком достатньо, щоб не потрапляти під перевірку і під ті санкції, які вживають перевіряючі та контролюючі органи. Тому саме проти власників (закладів – УНІАН) ми розглядатимемо це питання. А відвідувачі повинні просто елементарно дотримуватися правової та людської культури”, – підкреслив Арешонков.

Джерело.

Close