facebook

Теpміново! Росія атакувала газопpовід між Фiнляндією та Еcтонією. Чи буде задіяна 5 стаття НАТО. Фото

Газопровід Balticconnector, який є важливим елементом енергетичної інтеграції Прибалтики з ЄС, був пошкоджений невідомими агентами, які також зруйнували комунікаційний провід. За даними експертів, це могла бути операція росії.

Iltalehti з посиланням на джерело у сфері закордонних справ і безпеки Фінляндії інформує, що фінські сили оборони підозрюють росію в теракті на газопроводі 8 жовтня.

Також у ВМС Швеції вважають, що рф атакувала Balticconnector. У зв’язку з небезпекою ушкодження підводних електрокабелів шведські та фінські морські сили перейшли в режим підвищеної бойової готовності.

Президент Фінляндії Саулі Нійністе наголосив, що НАТО готове допомогти з розслідуванням пошкодження газопроводу між Фінляндією та Естонією.

“Цілком ймовірно, що пошкодження як газопроводу, так і кабелю передачі даних викликано зовнішньою активністю. Що конкретно спричинило збитки, поки що невідомо. Розслідування триватиме у співпраці між Фінляндією та Естонією.

Ми також перебуваємо в постійному контакті з нашими союзниками та партнерами. Сьогодні я обговорив це з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. НАТО готово надати допомогу в розслідуванні.

Ці події не впливають на нашу безпеку постачання”, – наголосив він і додав, що причини пошкодження розслідують від неділі.

https://twitter.com/niinisto?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1711728052378480768

Довідково. Balticconnector – це двонапрямний газопровід, що з’єднує газові мережі Фінляндії та Естонії. Газопровід має довжину 151 км, з яких 77 км проходять під водою. Він дозволяє Фінляндії отримувати газ з Інчукалнського підземного сховища в Латвії та зменшувати залежність від російського Газпрому. Уведений в експлуатацію газопровід у грудні 2019 року.

Нагадаємо, 8 жовтня під час сильної бурі було зафіксовано спад тиску на газопроводі Balticconnector. Газ подавали, але потім виявили ушкодження і несправність у кабелю зв’язку між Фінляндією та Естонією.

Раніше, 26 вересня 2022 року, раптове падіння тиску сталося в газопроводі “Північний потік – 2”. Вже 27 вересня стало відомо, що напередодні запуску Балтійського газопроводу до Балтійського моря вилився газ з російського газопроводу “Північний потік – 2”.

 

Джерело.

Close