facebook

У 2024 році українцям готують велике підвищення пенсій

У 2024 році пенсії громадян зростатимуть у три етапи: на початку року, згодом у березні і по тому ще у липні. Причому для деяких категорій громадян підвищення пенсій буде доволі суттєвим.

Як планують змінити пенсії українців, стало відомо з проекту бюджету на 2024 рік.

Отже із 1 січня в Україні має зрости прожитковий мінімум. ПМ зросте для всіх вікових категорій. Зокрема, і для громадян непрацездатного віку, тобто для пенсіонерів. Зараз він становить 2 093 грн, а з січня його розмір зросте до 2 361 гривні. Таким чином, зросте й мінімальна пенсія, яка дорівнює прожитковому мінімуму для цієї вікової категорії. Вона стане вищою на 268 гривен.

Водночас, зросте і максимальна пенсія громадян. Вона дорівнює десяти прожитковим мінімумам. Тобто, якщо зараз вона становить 20 930 грн, то з 1 січня 2024 року вона становитиме 23 610 грн. Таким чином, максимальна пенсія українців зросте на 2 680 грн.

Крім того, з 1 січня зросте також мінімальна пенсія 65-річних громадян, які мають повний пенсійний стаж (30 років жінки і 35 років чоловіки). Їхня мінімальна пенсія має бути не меншою за 40% мінімальної зарплати. А оскільки мінімалка з 1 січня зросте, то й мінімальна пенсія українців у віці 65+ років також зросте з теперішніх 2 680 до 2 840 грн. А з другого півріччя, після чергового зростання мінімальної зарплати, мінімальна пенсія 65-річних стане 3200 грн.

У березні 2024 має відбутися індексація пенсій, а отже, мають зрости всі пенсії громадян. Причому, як обіцяють у Мінсоцполітики, цьогоріч застосують нову методику індексації із введенням коефіцієнтів. Завдяки цьому можна буде більш-менш вирівняти пенсію тих українців, які вийшли на заслужений відпочинок уже давно, із виплатами “молодих” пенсіонерів. Отже, у березні більше виростуть виплати старших пенсіонерів. А в молодших підвищення буде скромнішим.

Втім, усі ці плани можуть залишитися не втіленими. Адже вони лише закладені в проект бюджету-2024, який іще не прийнятий Верховною Радою. Вирішальне значення матиме наявність та кількість допомоги від західних партнерів. Якщо вона буде, і буде принаймні не меншою, ніж цьогоріч, то ці плани можна буде втілювати. Якщо ж допомога буде меншою, то навряд чи уряду вдасться підвищити соціальні стандарти.

Джерело.

Close