facebook

Від 340 до 850 грн: Кабмін готує штрафи українцям за популярні напої

Кабмін пропонує запровадити українцям нові штрафи.

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт №10162 від 18 жовтня 2023 року із пропозицією запровадити українцям нові штрафи.

Зокрема, пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення вимог законодавства про охорону географічних назв для харчових продуктів та спиртних напоїв.

Зокрема вже з грудня 2024 року українців можуть оштрафувати за незаконне використання зареєстрованих брендів.

Повідомляється, що пропонується запровадити штрафи у розмірі від 340 до 850 грн за використання слів “коньяк” та “шампанське”.

До цього Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт про вдосконалення правового захисту географічних вказівок.

Зокрема, забороняється використовувати назви “шампанське” та “коньяк” для напоїв, не виготовлених у Франції.

Вказується, що ухвалення цього закону передбачено зобов’язаннями України в рамках євроінтеграції, а також міжнародним законодавством щодо захисту інтелектуальної власності.

Варто зазначити, що “шампанське”, яке виготовлене не в регіоні Шампань, у світі називається просто ігристим вином, а не французький “коньяк” – бренді. Крім того, виробники сиру з 2023 року не зможуть використати найменування “фета”.

Географічна вказівка ​​– це найменування, яке ідентифікує походження товару з певного регіону, його особливу якість, репутацію чи інші характеристики.

Зазначається, що хоча б один з етапів виробництва такого товару має здійснюватися на певній географічній території.

У проєкті закону зазначається, що його реалізація не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів.

Джерело.

Close