facebook

Індексація не для всіх: у 2024 році багато пенсіонерів залишаться без надбавки

Кому з пенсіонерів не нараховуватимуть надбавку.

Зазначається, що у 2024 році заплановано провести індексацію пенсій за новим принципом. Але частини українських пенсіонерів надбавки “не світять”. Зокрема, на українців, які нещодавно вийшли на пенсію, у 2024 році очікує лише невелика прибавка до виплат, повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю Forbes.

Отже, найменшу індексацію буде проведено пенсіонерам, які вийшли на пенсію в останні три роки. За словами міністерки, річ у тому, що “їхні виплати відповідають ринку”, на відміну від тих, хто отримав пенсію у 2000-х роках.

“Якщо дуже спрощено, людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня заробітна плата за останні три роки”, – пояснила Жолнович.

Планується, що майбутня індексація спиратиметься на рівень інфляції за останні три роки, через що пенсії виявилися “систематично” низькими, стверджує міністерка.

За її даними, тому є українці, які отримують лише 2,5 тисячі гривень. А от ті, хто став пенсіонером 2019 року, з таким самим стажем роботи одержують виплати на рівні 5 тисяч.

Жолнович вважає, що краще було б провести індексацію всіх пенсій одразу, але для цього потрібно щонайменше 300 мільярдів гривень.

“Це шалені гроші. У нас у 2024 році закладено всього сто мільярдів. Тому ми підтягуємо тих, хто отримує найменше. Це близько 60% від загальної кількості”, – наголосила міністерка.

Джерело.

Close