facebook

“Українців з хворобами заберуть в армію, всі чоловіки потраплять у військкомат”: як мобілізація посилиться з 1 листопада?

Воєнний стан триває до 15 листопада. Але з огляду на становище на фронті, немає сумнівів, що його продовжать. Разом з ним – і мобілізацію. Якими є нагальні особливості нинішнього призову на військову службу?

Активність мобілізації та повістки через “Дію”

Як інформує “Кореспондент”, при тому, що війна триває і мобілізацію продовжать, активізації призову не прогнозують.

“Планові мобілізаційні заходи відбуваються постійно – щодня, тому що ті втрати – і санітарні, і незворотні, потребують поповнення”, – зазначив народний депутат, представник президента України у Верховній Раді та член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За його словами, це також необхідно для формування нових підрозділів для звільнення країни.

“У такому режимі мобілізація триває фактично з літа минулого року. За останні кілька місяців суттєвих змін, які б змусили посилити мобілізацію в Україні, не було. На даний момент немає підстав для того, щоб інтенсифікувати мобілізацію”, – сказав народний депутат.

Українців також цікавить, чи будуть військовозобов’язаним надсилати повістки через сервіс “Дія”.

“Не буде повісток у “Дії”. Мені здається, що поки я працюю міністром, то все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток в “Дії”. Що стосується реєстру (військовозобов’язаних) “Оберіг” – насправді він вводився в експлуатацію досить довго, наповнювався також довго, але він не з’явився під час повномасштабного вторгнення, він був ще до цього. І, по суті, кожен військкомат володіє інформацією про військовозобов’язаних, але цю інформацію зберігає в цих папочках”, – сказав віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він пояснив, що, по суті, перша задача була – це відцифрувати ці папки, внести їх в систему, для того, щоб коли ви приходите до військкомату, вся інформація була онлайн у вашій справі і не потрібно було шукати її. Тоді відразу в режимі реального часу є можливість у Збройних сил зрозуміти, що взагалі відбувається з мобілізацією, скільки є військовозобов’язаних, де вони навчалися – це потрібно для того, щоб робити якесь прогнозування. Цей етап закінчився, більше ніж 90% вже відцифровано саме такої інформації.

“Тепер все побудовано таким чином, що коли людина приходить у військкомат, вже відразу інформація знаходиться в цій системі. По суті, це автоматизація роботи військкоматів, яка прибирає ці черги, віконця тощо. Це про сервіс в самому військкоматі. З іншої точки зору, це про якісні дані, які дозволяють Збройним силам, головнокомандувачу приймати управлінські рішення, скільки людей мобілізувати, хто йому потрібен і так далі. Також це відкриває можливості відображення якихось документів, якщо ми говоримо про “Дія.Мілітарі”, наприклад, що ви є військовозобов’язаним, якщо це потрібно. Тобто з’являється реєстр, який можна використовувати. Ось в принципі для цього і потрібен “Оберіг””, – сказав міністр.

Що визначать лікарські комісії

Багатьох торкнеться те, що Міністерство оборони затвердило новий Розклад хвороб, тобто перелік, за яким оцінюється придатність до військової служби, та впорядкувало проходження служби обмежено придатними під час воєнного стану. Зміни внесені наказом №490, що набув чинності 25 серпня.

Розклад хвороб для оцінки придатності військовослужбовців повністю оновлено, деталізовано порядок визначення місця служби для обмежено придатних, уточнено порядок прийняття постанови ВЛК про причинний зв’язок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва) із проходженням військової служби та захистом Батьківщини, зокрема уточнено перелік документів, які необхідно подати на розгляд, повідомляє Ukrainian Military Pages.

Тепер разом з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має ухвалити постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретним військовим фахом. І відтепер за “спірними” статтями придатними визнаватимуть усіх, включаючи тих, хто має такі діагнози:

– клінічно вилікуваний туберкульоз;

– вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

– безсимптомний ВІЛ;

– хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

– легкі короткочасні хворобливі прояви розладів психіки;

– невротичні, пов’язані зі стресом та соматоформні розлади при помірно виражених, короткочасних проявах, з астенічним станом;

– повільно прогресуючі захворювання центральної нервової системи;

– епізодичні та пароксизмальні розлади.

Але людей із хворобами, які не дозволяють за станом здоров’я виконувати обов’язки військової служби, не мобілізуватимуть. Проте в разі тривалої ремісії протягом 3-5 років, що підтверджується лабораторним дослідженням, буде застосовано індивідуальний підхід та прийнято індивідуальне рішення.

Відкупитися від мобілізації

Народний депутат Георгій Мазурашу зареєстрував в парламенті законопроєкт стосовно можливого виїзду чоловіків за кордон при виконанні деяких умов. Документ пропонує надати право виїзду всім військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років за наявності відкритого рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше п’яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб – зараз це 12 945 грн. Ці кошти громадянин не може використовувати за межами України, і має передати відповідному банку нотаріально засвідчену заяву про добровільний обов’язок щомісяця поповнювати рахунок із гарантійним внеском не меншим 2 800 грн, та надати банку дозвіл перераховувати ці внески на спецрахунок ЗСУ.

“Мені б дуже не хотілося б, щоб можна було відкупитися від захисту нашої країни, тим паче, що не у всіх людей є гроші. Тому ця ситуація може бути дуже-дуже контроверсійною”, – прокоментував законопроєкт Секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

І додав, що слід дуже уважно думати і розуміти, чим це може закінчитися. Щоб не сталося так, що ті люди, які мають статки, будуть своїх дітей відправляти за гроші за кордон, а ті, в когонемає коштів, мають іти захищати країну. Це не зовсім справедли.

Джерело.

Close