facebook

Мешканці сіл та власники паїв потирають руки: в Україні серйозно подорожчала земля

В Україні ростуть ціна на землю.

З початку відкриття ринку земель було укладено 172,8 тис. угод купівлі-продажу загальною площею близько 380,5 тис. га, що складає 0,92% від загальної площі сільськогосподарських земель в Україні на початку 1991 року, або 1,08% від сільгоспземель на контрольованих Україною територіях.

Про це пише аналітичний огляд “Земельний ринок України”, підготовлений Агроцентром КЕУ за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО), повідомляє agronews.ua.

Попри щомісячні коливання, протягом усього 2023 року ціна на сільськогосподарські землі продовжує зростати. У першому кварталі середньозважена ціна складала 34,8 тис. грн/га, у другому – 36,4 тис. грн/га, а в третьому кварталі вона вже досягла 38,5 тис. грн/га. Отже, за результатами трьох кварталів 2023 року середньозважена ціна зросла на 10,4%.

З урахуванням того, що в Україні у приватній власності перебуває 31,1 млн га землі, зростання ціни на 10,4% означає, що капіталізація ринку сільськогосподарської землі у третьому кварталі в порівнянні з першим кварталом збільшилася на 115,1 млрд грн.

Ключовим чинником формування цін, як і у попередньому кварталі, є розташування земельної ділянки відносно лінії фронту.

За регіонами найвищі ціни на сільгосппризначені земельні ділянки спостерігаються в Івано-Франківській, Львівській, Луцькій та Тернопільській областях, а також на Київщині та Полтавщині. Найнижчі ціни зафіксовані на територіях, де ведуться бойові дії, а також у прифронтових областях.

Також залишається актуальним тенденція укладання значної кількості угод за ціною, що дорівнює нормативній грошовій оцінці (НГО) – мінімально допустимій вартості для колишніх підмораторних земель. У вересні 58,5% угод були укладені за ціною, що не перевищує НГО більше ніж на 2%.

Ціни на землю за областями
У вересні 2023 року середньозважена ціна одного гектару всіх сільгоспземель складала 38,45 тис. грн. При цьому середньозважена ціна на землю з призначенням “для ведення товарного сільськогосподарського виробництва” була вище середньої і становила 39 тис. грн/га. Це свідчить, що “товарні” землі цінуються ринком трохи вище, ніж інші види сільськогосподарських земель в Україні.

Джерело.

Close