facebook

Мобілізація за списками: чоловіків у грудні забиратимуть пачками – до чого готуватись

Як зміниться мобілізація з 1 грудня.

На календарі початок зими, який принесе у життя українців чимало змін. Одне з них стосується мобілізації військовозобов’язаних чоловіків, оскільки в країні все ще триває повномасштабна війна. Кабінет міністрів України ухвалив постанову №1487, до неї внести зміни, повідомляє bbc.com.

До 1 грудня 2023 року керівники підприємств, організацій та установ, органів місцевого самоврядування, а також закладів освіти мали вже передати до Територіальних центрів комплектування списки військовозобов’язаних.

Наприкінці 2022 року уряд України запровадив жорсткіші заходи щодо ведення та організації військового обліку, запровадивши жорсткіший контроль за цим процесом.

Також уряд зобов’язав школи, ВНЗ, а також інші заклади освіти передати до 1 грудня списки учнів та студентів, яким уже виповнилося 16 років, а також тим, кому 2024 року буде 17 років.

Згідно із законом, роботодавці до 1 грудня мають подати списки осіб, які підлягають приписці до призовних ділянок. У 2023 році такі списки подають підприємства, де працюють юнаки 2007 року народження. Це ті громадяни, яким 2024 року (рік приписки) виповниться 17 років. Якщо на підприємстві таких співробітників немає, повідомляти про їхню відсутність не треба. Законодавство не містить такого обов’язку.

Всі ці дані військкомати використовуватимуть для того, щоб спрогнозувати кількість потенційних призовників та тих, хто підлягає мобілізації.

У поточному місяці Міноборони України та Генштаб мають подати до парламенту комплексний законопроєкт, який деталізує процес мобілізації та демобілізації. Також у документі з’являться норми, які розширять права ТЦК.

У грудні можуть мобілізувати військовозобов’язаних та резервістів віком від 18 до 60 років. При цьому, якщо людина віком від 18 до 27 років не пройшла термінової служби, її не мають права примусово мобілізувати.

Джерело.

Close