facebook

Нардепам настав час пакувати рюкзаки на війну: з’явився важливий документ, українці в очікуванні

Українці звернулись до президента з проханням справедливої мобілізації.

Петиція народного депутата Олександра Дубинського про справедливу мобілізацію, а саме відправити на фронт народних обранців та держслужбовців, набрала необхідних 25 000 голосів та чекає на розгляд президента.

Інформація про це міститься на офіційному сайті електронних петицій президента України.

У тексті документа написано, що громадяни України звертаються до Володимира Зеленського з проханням вжити невідкладні заходи щодо визначення проєктів Закону та внесення необхідних змін до чинного законодавства щодо справедливої мобілізації народних депутатів та держчиновників.

Автор петиції посилається на статтю 65 Конституції України, якою передбачено, що захист Вітчизни є обов’язком громадян України. Він вказує на те, що у законодавстві існують прогалини, наслідком яких є несправедлива мобілізація, які дозволяють уникнути мобілізації державних чиновників, чиновників органів місцевого самоврядування, на народних депутатів, особливо в той час, коли зі ЗМІ відомо про нестачу військовозобов’язаних для ротацій.

“У статті 65 Конституції України сказано, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Проте, існують законодавчі прогалини, які призводять до нерівних умов мобілізації. Зокрема, народні депутати України, які є військовозобов’язаними та заброньовані на період мобілізації та воєнного стану за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Такі обставини порушують принцип справедливості перед законом і негативно впливають на соціальну напруженість. Це також порушує рівність перед конституційними обов’язками всіх громадян України,” – написано в петиції.
Тому громадяни звертаються до президента з проханням скористатися повноваженнями передбаченими статтею 93 Конституції України, і визначити, як невідкладні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації народних депутатів України) № 9647 від 24.08.2023 та проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо справедливої мобілізації громадян України) № 9649 від 24.08.2023, що сприятиме їх позачерговому та оперативному розгляду у Верховній Раді України, пишеться в документі.

Джерело.

Close