facebook

Пенсія за віком за новими правилами: у ПФУ озвучили скільки потрібно стажу у 2024 році

Скільки українцям працювати до пенсії
Відповідно до закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тривалість страхового стажу, яка дає право на призначення пенсії за віком у 2024 році, регулюється таким чином:

Після досягнення 60 років віку треба мати не менше 31 року страхового стажу.

Після досягнення 63 років віку треба мати не менше 21 року страхового стажу.

Після досягнення 65 років віку треба мати не менше 15 років страхового стажу.

Страховий стаж визначається як період, протягом якого сплачувалися страхові внески. У 2023 році розмір цих внесків становив 1 474 грн. Важливо зауважити, що страховий стаж не завжди співпадає з трудовим стажем через можливу ситуацію, коли людина працює, але не підпадає під загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Мінімальний стаж для отримання пенсії для чоловіків та жінок у 2023 році становить 30 років. Кожен наступний рік тривалість мінімального стажу збільшуватиметься на один рік, досягнувши у 2028 році позначку у 35 років.

Якщо у вас є принаймні 30 років страхового стажу у 2023 році, ви можете стати пенсіонером або пенсіонеркою у віці 60 років. У поточному році на пенсію зможуть вийти українці віком 63 роки зі стажем від 20 до 30 років, а також 65-річні особи зі стажем від 15 до 20 років.

Інформацію про страховий стаж можна перевірити на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду України. Для цього необхідно увійти до особистого кабінету, попередньо зареєструвавшись за допомогою логіна та пароля або власного цифрового підпису.

У розділі “Мій страховий стаж” особистого кабінету доступна інформація про загальний трудовий стаж, починаючи з 2004 року, а також кількість робочих днів за кожен рік і місяць, за які сплачувалися страхові внески.

Якщо ваш страховий стаж недостатній, його можна доповнити шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування. Для цього потрібно звернутися до податкової за місцем проживання та представити відповідні документи.

Після укладення договору про добровільну участь у системі потрібно буде щомісяця сплачувати внески. Вартість одного року страхового стажу складає 35 376 грн.

Джерело.

Close