facebook

На нас суне потужна магнітна буря: коли варто поберегти здоров’я

Сильна магнітна буря накриє Землю післязавтра, 9 грудня. За прогнозами фахівців, ця буря досягне К-індексу 6, що відповідає бурі високого червоного рівня. Така буря може спричинити погіршення самопочуття у людей та збій у роботі електроніки.

Що відомо про цю магнітну бурю і як зберегти своє здоров’я, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Meteoagent.
Що таке магнітна буря
На Сонці регулярно відбуваються різні спалахи та вибухи, внаслідок яких відбувається викид сонячної енергії у простір. Викиди розсіюються у різні боки, зокрема й у бік Землі.

Сонячна енергія складається із заряджених частинок (протонів та електронів), які можуть швидко переміщатися у просторі. Коли потоки цієї енергії досягають магнітосфери Землі, відбувається активність, яку фахівці називають сонячною або магнітною бурею.

Вчені класифікують бурі за потужністю: від К-індексу 2 до К-індексу 9. Усі бурі понад К-індексом 5 – це бурі червоного рівня. Чим вищий К-індекс – тим сильніший буря.

Бурі червоного рівня можуть впливати на життєдіяльність людини, її самопочуття та роботу різних джерел зв’язку: супутників, GPRS, вежі стільникового зв’язку, радіочастоти. При бурях понад К-індексом 7 можуть спостерігатися полярні сяйва.

Що відомо про найближчу бурю
Після сильної магнітної бурі минулих вихідних, магнітосфера спокійної практично була. Ось уже майже три дні спостерігається магнітна буря К-індексу 4, що відповідає бурі середнього рівня.

А в суботу, 9 грудня, за даними супутникових систем NOAA, TESIS та міжнародних метеорологічних лабораторій у всьому світі, магнітна буря досягне К-індексу 6, що відповідає сильній бурі червоного рівня. Вже у неділю буря піде на спад.

На нас суне потужна магнітна буря: коли варто поберегти здоров’я

Як впливає магнітна буря на людину
Існує чимало досліджень, які підтверджують взаємозв’язок між магнітними бурями та самопочуттям людини.

Люди часто скаржаться на такі симптоми:

Головний біль
Запаморочення
Мігрень
Туман у голові
Сонливість вдень
Втрата концентрації та уваги
Проблеми зі сном уночі
Загальна слабкість
Швидка стомлюваність
Підвищення тривожності
Дратівливість
Загострення хронічних захворювань
У такі дні люди частіше звертаються по допомогу до медиків, особливо до кардіологів.

Але найбільшу небезпеку магнітні бурі становлять астронавтів, які знаходяться поза зоною захисного екрану земної атмосфери. У них є можливість піддаватися високим рівням радіації, а це в рази підвищує ризик виникнення раку.

Як зберегти свій організм
Медики зазвичай дають загальні рекомендації та рекомендують у дні магнітних бур більше відпочивати, стежити за своїм здоров’ям, повноцінно висипатись. А також:

Повноцінно та регулярно харчуватися
Пити достатньо води
Зменшити фізичні та психоемоційні навантаження
Пити трав’яний чай
Здійснювати прогулянки на свіжому повітрі
Обмежити алкоголь та цигарки
Приймати вранці контрастний душ і робити зарядку
Провітрювати приміщення
Вибирати більш спокійні види спорту
Вечорами намагатися не перенапружуватися, займатися спокійними справами
При необхідності – звертатися за допомогою медиків

Джерело.

Close