facebook

Всім з’явитися в ТЦК: подробиці нового закону про мобілізацію – дістануть навіть за кордоном

Військовозобов’язаним громадянам готують масштабні нововведення.

Довгий час в Україні обговорювалися майбутні зміни до закону про мобілізацію, і вчора Кабмін вніс до Ради проект документу. Стало відомо, що пропонується змінити для всіх військовозобов’язаних, хоча не всі пропозиції можуть бути прийняті, адже обговорення законопроекту ще триває.

У разі ухвалення парламентом закону будуть такі нововведення:
всі військовозобов’язані повинні протягом 60 днів з дня оголошення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження прибути до ТЦК, незалежно від отримання повістки. Поважні причини неприбуття – перешкоди стихійного характеру, хвороба громадянина і смерть близького родича чи близьких родичів дружини;
під час мобілізації всі громадяни України з 18 до 60 років повинні мати при собі військово-облікові документи та пред’являти їх ТЦК;
реєструватися в електронному кабінеті призовника, військовозобов’язаного, резервіста, проходити медогляд, бути за викликом до ТЦК у строки та місце, зазначене у порядку денному;
нові правила броні – бронюються чиновники категорії “А”. А категорія “Б” та “В” – лише до 50% від загальної кількості військовозобов’язаних.
Пропонується ввести такі нововведення з відстрочки:
для 1 та 2 групи інвалідності, але не для 3 групи;
відстрочка для жінок – якщо вони перебувають у декреті до 3 років або якщо дитина потребує догляду до 6 років, а також вагітні жінки;
відстрочка надаватиметься лише чинним депутатам Верховної Ради – усі минулі скликання підлягають мобілізації;
відстрочка для студентів лише денної або дуальної форми навчання, які отримують рівень освіти вище, ніж попередній рівень за тим самим напрямом, а також докторантам;
відстрочка для педпрацівників та наукових співробітників, тільки якщо вони працюють на повну ставку.
Базову військову службу буде запроваджено для всіх громадян молодших 25 років. Вона триватиме до 5 місяців. Від її проходження звільняються інваліди, ті, хто вже пройшов військову підготовку, а також особи, які пройшли військову підготовку до набуття громадянства України.

На сільради, селищні та міськради поклали повноваження забезпечувати організацію призову громадян, доводити до відома громадян розпорядження керівників військових адміністрацій та керівництва ТЦК про проведення мобілізації та виклик військовозобов’язаних до військкоматів. Крім того, сільські, селищні та міськради мають забезпечувати прибуття громадян на збірні пункти. Місцеві держадміністрації набувають нового повноваження – сповіщати та забезпечувати прибуття громадян на збірні пункти та у військові частини.

Ті, хто перебуває на військовому обліку, зобов’язані протягом 30 днів уточнити поточну адресу проживання, номер контактного телефону, електронну пошту та інші військово-облікові дані:

у разі перебування на території України шляхом прибуття самостійно до ТЦК;
у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або офіційний номер телефону, зазначених на офіційному сайті ТЦК.
Термінову службу виключать як вид військової служби та звільнять у запас усіх військовослужбовців строкової служби. Військовослужбовці, звільнені з полону, отримають відпустку тривалістю 90 днів із збереженням грошового забезпечення.

Крім того, будуть обмежені права громадян, які ухиляються від постановки на військовий облік та проходження військової служби. З переліку висновків ВЛК видалять висновки про обмежену придатність, а також будуть встановлені підстави для відстрочки та звільнення від призову.

Список категорій громадян, які за новим законопроектом звільняються/отримують відстрочку від мобілізації під час воєнного стану:

Джерело.

Close