facebook

Блокпости, де будуть вручати повістки, з’являться масово в містах України: мобілізація посилюється, чоловіки в шоці

Адвокат Роман Лихачов розповів, чи правомірно видавати повістки на блокпостах, та за що можуть складати протокол про порушення.

У різних районах Києва з 25 по 28 грудня проходили навчання для посилення громадської безпеки, під час яких розгортали тимчасові блокпости, встановлювали обмежувальні знаки та елементи інженерних загороджень. В українців виникло питання, чи з’являться подібні блокпости в інших містах України?

“За умовами, відбувається відпрацювання перевірки транспорту, документів, елементів захисту блокпоста, певні демонстраційні, пошукові та контрдиверсійні заходи”, — розповідали в столичній міськдержадміністрації (КМДА).

Як інформує “НВ”, при цьому мешканці столиці почали повідомляти, що на таких блокпостах видавали повістки. На що у міській військовій адміністрації (КМВА) заявили, що їм невідомо про це. Втім, за словами речника військової адміністрації Михайла Шаманова, відповідно до чинного законодавства працівники ТЦК мають право здійснювати свою безпосередню діяльність на території Києва в “дозволений законодавством спосіб”.

Відсьогодні та до 6 січня контрдиверсійні та безпекові заходи вирішили посилити не лише в Києві, але й у Київській області. Під час них перевірятимуть громадські місця: торгові центри, супермаркети, вокзали, лікарні тощо.

В області також збільшують кількість блокпостів, на яких можуть зупиняти транспорт. Влада нагадує, що з собою потрібно мати документи, які посвідчують особу.

Така робота також сприятиме розшуковим заходам. За даними поліції, через здійснення кримінальних та адміністративних. правопорушень в розшуку перебувають понад 11 тис. осіб.

Журанлісти поспілкувалися з Романом Лихачовим, адвокатом приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, аби з’ясувати, якою насправді є першочергова мета встановлення додаткових блокпостів у столиці та області, а також дізнатися, чи законно видавати повістки у таких місцях.

Попри те, що блокпости встановлені для контрдиверсійних та безпекових заходів, під час воєнного часу їх можуть використовувати для перевірки військово-облікових документів та вручення повісток, зазначає юрист.

Лихачов зауважив, що повістки дійсно можуть вручати будь-де. До того ж, повістка — це не той документ, який може бути оскаржений в суді.

“Вже є рішення Верховного суду, в якому прописано те, що саму по собі повістку оскаржити не можна. Повістка — це лише засіб оповіщення особи про те, що йому необхідно з’явитися до відповідного ТЦК”, — сказав він.

Таким чином, на блокпостах може проходити вручення повісток. За словами юриста, головне питання полягає в тому, як саме виписується та вручається цей документ.

“Не всі особи можуть мати купу пустих бланків і заповнювати їх на місці, коли мають початковий підпис начальника ТЦК. Це не зовсім законно, бо начальник ТЦК не може пусті бланки штампувати і ставити підпис під ними”, — пояснює юрист.

Він зазначає, що людям має вручатися заповнена повістка для оповіщення про те, що необхідно прийти в ТЦК та уточнити свої військово-облікові дані.

Якщо ж особі вручили повістку, то вона має з’явитися до ТЦК у зазначений час. Якщо ж вона цього не зробила без поважної на те причини, може складатися адміністративний протокол.

“Підстав для того, щоб не отримувати повістки, немає. Більш того, і на місці можуть складати протокол щодо порушення військового обліку. Для того, щоб, скажімо так, менше резонансу створювати, я завжди раджу отримувати повістки, але висновки щодо їхньої правомірності робити вже в подальшому з юристами”, — сказав Лихачов.

За його словами, ніде не прописано, що протокол про адміністративне правопорушення має складатися у будівлі ТЦК. Таким чином, він може складатися і на вулиці – на особу, яка не має військово-облікових документів чи порушила правила військового обліку.

“Якщо є причини, що заважають складанню адміністративного протоколу на місці, то працівники ТЦК можуть це використовувати для того, щоб з особою приїхати в ТЦК для складання адміністративного протоколу, якщо особа щось порушила. Скажімо так, це додаткові моменти, які ми бачимо в різних сюжетах про те, що осіб доставляють в ТЦК”, — зазначив юрист.

Так, адмінпротокол може складатися на вулиці, але робити це може лише уповноважена на це особа. Зокрема, йдеться про начальника ТЦК або визначену його наказом особу. Представники поліції це здійснювати не можуть.

До того ж, нещодавно голова Нацполіції Іван Вигівський в інтерв’ю Українським Новинам заявив, що виступає проти ідеї надати поліцейським повноваження роздавати повістки військовозобов’язаним без участі військових.

При цьому, юрист зауважив, що Вигівський не висловився проти перевірки поліцейськими військово-облікових документів.

“Тоді поліція буде не просто, наприклад, перевіряти посвідчення водія. Вона ще буде перевіряти його військово-облікові документи. І тут вже будуть питання щодо того, що робити з порушниками: закривати на це очі, не закривати. Тобто, є можливість корупційної складової”, — сказав він.

Окрім того, Лихачов зауважив, що у нього виникає питання щодо правомірності зупинки представниками ТЦК транспорту.

За його словами, представники ТЦК не мають зупиняти транспортні засоби. Порядок зупинки має бути визначений комендантами. При цьому у постанові Кабміна існує «лазійка», яка регулює можливість перевіряти транспортні засоби представниками ТЦК. Так, у воєнний час уповноважені представники Збройних сил України можуть здійснювати огляд речей. При цьому формально представники ТЦК належать до ЗСУ.

Якщо ж особу зупиняють представники поліції та ТЦК, юрист радить просити поліцейських увімкнути бодікамери, аби була можливість зафіксувати можливі неправомірні дії співробітників ТЦК. В тому числі, якщо пуста повістка буде виписуватися на місці.

Джерело.

Close