facebook

Всім батькам на замітку: чи зараз можуть 17-річні підлітки виїхати за кордон

Наприкінці 2022 року було ухвалено Постанову №1487 Кабінету Міністрів, яка затвердила новий Порядок організації та проведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

За даними Фактів ICTV, було вивчено можливість виїзду за кордон особам у віці 17 років під час дії воєнного стану.

Цей документ вніс зміни в вікові вимоги для постановки на первинний військовий облік. Згідно з новим порядком, чоловіки повинні бути включені до обліку за рік до досягнення ними 17-річного віку.

Отже, тепер вимагається звертатися до військкомату не на момент досягнення 16-річного віку, а у рік, коли юнаку має виповнитися 17 років.

Умови воєнного стану в Україні передбачають обмеження на виїзд військовозобов’язаних чоловіків призовного віку.

В мирний час на строкову службу призивають чоловіків у віці від 18 до 27 років, які вважаються призовними.

Проте, під час воєнного стану під мобілізацію потрапляють всі чоловіки віком від 18 до 60 років, вони вважаються військовозобов’язаними.

Отже, відповідно до правил, виїзд за кордон під час війни заборонений для чоловіків віком від 18 до 60 років.

Щодо 17-річних хлопців, за словами адвоката та юриста Ростислава Кравця, вони мають повне право перетинати кордон.

Незважаючи на це, відбуваються ситуації, коли Держприкордонслужба не дозволяє юнакам виїжджати за кордон через нові правила військового обліку.

“Чесно кажучи, їм не мають забороняти виїжджати за кордон навіть під час воєнного стану. Щодо Держприкордонслужби, дійсно, випадки, коли вони не випускають чоловіків віком від 17 років за кордон”, – зауважив адвокат.

У зв’язку зі зміною віку постановки на військовий облік, починаючи з 16 років (у рік, коли має виповнитися 17), хлопці повинні зареєструватися військовою комісією та отримати прописне свідоцтво.

“Прикордонники, використовуючи нове правило, намагаються обмежити виїзд за кордон у зв’язку з відсутністю у особи прописного свідоцтва з 16 років, і там нічого не зазначено. Тобто, прикордонники намагаються застосовувати обмеження стосовно виїзду за кордон для осіб, які ще не виповнили 18 років”, – пояснив Кравець.

Отже, згідно з усіма нормами і правилами, чоловіки, яким виповнилося 17 років, можуть перетинати кордон та виїжджати з України.

Джерело.

Close