facebook

Інвалідність через війну: як оформити — покрокова інструкція

Українцям розповіли, як оформити інвалідність внаслідок війни.

На жаль, повномасштабна російська військова агресія проти України продовжується і чимало військових отримують при захисті країни поранення та каліцтва, які дають їм право оформити інвалідність. Юристи пояснили, як відбувається процедура отримання і що для цього потрібно, повідомляє nv.ua.

Статус інвалідності внаслідок війни дає ветеранам право на отримання пільг та грошової допомоги. Це суттєва підтримка для постраждалих, які не можуть повноцінно працювати та потребують лікування.

Юристи Василь Кисіль та Партнери розповіли, які документи потрібні й куди їх подавати:

заяву про надання статусу особи з інвалідністю у довільній формі;
довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про групу та причину інвалідності;
документи про безпосередню участь у заходах щодо оборони України;
довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;
контракт добровольця територіальної оборони – якщо ви брали участь в обороні України як член ДФТГ – додатково потрібен контракт добровольця територіальної оборони;
фотографія 3×4;
копії паспорта/ID-картки та ідентифікаційного коду.
Юристи поінформували, що документи слід подавати до управління з питань соцзахисту населення у районній держадміністрації / районній у м. Києві держадміністрації / міській раді / районній раді міста за місцем вашої реєстрації. Також ухвалюють документи й в Центрі надання адмінпослуг (ЦНАП).

Оформити інвалідність можна після лікування. Важливо встановити причинний зв’язок між пораненням та військовою службою. Цим займається військово-лікувальна комісія (ВЛК).

Начальник шпиталю, де лікувався поранений чи командир військової частини, повинен видати направлення на проходження ВЛК.

ВЛК встановлює причинний зв’язок на основі довідки про обставини поранення. Її видає вам командир в/ч у двох примірниках: для ВЛК та вашої особистої справи.

Якщо ВЛК підтверджує причинний зв’язок поранення з військовою службою, вона приймає постанову про це та оформлює протокол засідання.

Наступний етап для оформлення інвалідності – проходження медико-соціальної експертизи (МСЕК). Її проходять за напрямом ВЛК, і саме ці фахівці мають право призначити групу інвалідності.

Термін проведення — протягом трьох робочих днів після того, як МСЕК отримає направлення від ВЛК. У разі підтвердження ознак інвалідності МСЕК видасть вам довідку та індивідуальну програму реабілітації. Довідка МСЕК є необхідною для набуття статусу особи з інвалідністю внаслідок війни.

Згодом управління з питань соцзахисту протягом одного місяця розв’язує питання про надання людині інвалідності.

Людина, яка отримала інвалідність внаслідок війни, може отримати виплати у розмірі від 250 до 400 прожиткових мінімумів (у 2023 році — від 671 тис. до 1,073 млн грн).

Джерело.

Close