facebook

Повістки почали видавати за допомогою нечуваної хитрості, чоловіки навіть не підозрювали про таке: мобілізація триває

В Україні під час загальної мобілізації військовозобов’язаним чоловікам продовжують вручати повістки.

Як інформує “Радіо Трек”, зокрема, можуть робити це дуже навіть оригінальними способами. Тож адвокат Роман Сімутін розповів, у чому криється така підступність.

За його словами, чоловікам почали приходити повістки з таким формулюванням:

“Відправку повістки зафіксовано представником Керуючої компанії з обслуговування житлового фонду та автоматизованою системою АІТС “Оберіг””.

Також можна побачити такі формулювання:

“Довожу до вашого відома, що в кінці 2023 року у Верховній раді зареєстрували законопроєкт, яким суттєво посилюється відповідальність за військові порушення, а саме законодавства про мобілізацію, з накладенням штрафу від 34 000 до 85 000 грн”.

Зокрема, вже є рішення суду, де чоловіку “впаяли” 3 роки позбавлення волі за ухилення від призову за мобілізацією.

У чому ж криється підступність?

Дане рішення суду, яким військовозобов’язаного визнали винним за ст. 336 КК України – ухилення від призову за мобілізацією з покаранням у 3 роки позбавлення волі.

“Зауважте: не умовно, але й не щодо вас, отримувача цього креативного повідомлення.

Бо здебільшого чоловіки, не почитавши вирок суду, гадають, що це саме їм дали 3 роки.

Такий собі елемент психологічного тиску на людину”, – йдеться у повідомленні.

За словами адвоката, те, що відправку повістки “зафіксовано представником Керуючої компанії”, ще нічого не доводить чи підтверджує.

“Читайте між рядків: повістку вам вкинули до поштової скриньки, а двірник підтвердив, що зробив це”, – додав Сімутін.

Підступність також полягає в тому, що у Верховній раді зареєстрували законопроєкт, яким суттєво посилюється відповідальність за військові порушення, а саме законодавства про мобілізацію, з накладенням штрафу від 34 000 до 85 000 грн.

Важливо, що це лише законопроєкт, а не закон. Він ще тільки буде розглядатися у майбутньому, його розкритикували практично всі політичні сили, він отримав негативні висновки експертного управління при ВРУ. Тож саме так маніпулюють та “грають” на необізнаності й стривоженості громадян.

“Однозначно підхід можна внести до номінації найкреативнішого способу вручення повістки. Звичайно ж, із приставкою “анти””, – зазначив експерт.

Джерело.

Close