facebook

Долар різко рвонув угору: курс побив усі рекорди – таке вперше

Долар побив черговий рекорд.

Долар продовжує усталену за останні дні тенденцію до зростання. Вперше курс національної валюти США цього року переступив позначку 39 гривень за 1 долар, побивши черговий рекорд. Про це повідомляє РБК-Україна.

Станом на 18 березня 2024 року курс долара встановлено на рівні 38,98 – 39,02 гривні за 1 банкноту, водночас євро торгується на рівні 42,51 – 42,54 гривні за 1 євро. Таким чином, гривня продовжує просідати під тиском валюти США, а долар у свою чергу б’є всі рекорди курсу з початку поточного року.

Ситуація на готівковому ринку перебуває у прямій залежності від становища курсу міжбанку. Обмінники сьогодні пропонують операції з продажем доларів за ціною 39,15 гривні за 1 долар, що на 40 копійок більше, ніж у попередній день.

Варто зазначити, що зараз в Україні не діє фіксований курс валют, який встановлюється Нацбанком. “Керована гнучкість” курсу актуальна з жовтня минулого року, тому вартість долара безпосередньо залежить від ситуації на ринку. Нацбанк регулює курс валют, знижуючи чи підвищуючи вартість своїх інтервенцій для підтримки стійкості курсу. Контроль курсу Нацбанком відбувається завдяки продажу доларів українським банкам.

Останніми днями офіційний курс долара в Україні постійно бив рекорди, і 18 березня національна валюта США не змінила курсу на підвищення. Хоча українцям є з чим порівнювати, оскільки найбільший рекорд курсу валюти на готівковому ринку було встановлено восени 2022 року, коли долар торгувався за ціною 42 гривні за 1 долар.

Цього року, за прогнозами аналітиків, фінансових експертів, а також банкірів та простих громадян, очікується подальше подорожчання американської національної валюти. Аналітики припускають, що за рік ціна на долар зросте до рівня 41,13 гривні за 1 доларову банкноту.

Джерело.

Close