facebook

Кінець війни в Україні: бої зупиняться, життя досягне рівня ЄС – вже готові дати

Передбачається завершення боїв до кінця цього року.

У Кабміні було розроблено план Ukraine Facility для Європейського Союзу, який має на меті отримання Україною великого фінансування з боку Європи. Згідно з планом, передбачається отримати десятки мільярдів євро, а аналітики, які брали участь у його розробці, припускають завершення активної фази війни в Україні вже в 2024 році, пише OBOZ.UA.

План Ukraine Facility включає прогноз від українського уряду, згідно з яким активні бойові дії триватимуть до кінця цього року. Зокрема, передбачається не завершення війни 2024 року, а активних бойових дій до кінця року.

Над створенням документа, який ще буде розглянутий у Європейському Союзі, працювали не лише аналітики, а й народні депутати спільно з Євросоюзом на підставі консультацій із представниками бізнесу.

Примітно, що план передбачає повернення в Україну біженців. Передбачається кілька сценаріїв із цього приводу. Перший враховує повернення 4 млн осіб у період з 2025 по 2034 роки, другий – 5,1 млн осіб, і останній – 6,3 млн осіб у цей же період.

Спираючись на зазначені варіанти, передбачається і зростання ВВП на рівні 3,8% для першого варіанту, на 5% для другого сценарію, і на 6,2% для самого оптимістичного, третього сценарію.

Якщо всі пункти плану будуть виконані, то Україна зможе отримати маштабне фінансування від Європейського Союзу – від 73 до 266 млрд. євро в період з 2024 по 2034 роки.

У той же час план Ukraine Facility включає проведення в Україні 69 реформ у 15 галузях, а їх невиконання або гальмування в їх втіленні може суттєво вплинути на очікувані Україною результати. Крім того, до руйнування плану можуть призвести активні воєнні дії наступного року, а також зміна політичних еліт у Євросоюзі.

За найоптимістичнішими прогнозами, втілення плану спровокує піднесення української економіки вже з 2028 року після виходу країни на рівень ВВП 2021 року.

Джерело.

Close