facebook

“Чорний список”: Міносвіти готує перелік вишів, які допомагають ухилянтам уникати мобілізації

Вже незабаром Верховна Рада планує ухвалити новий законопроект про мобілізацію. Депутати мають намір залишити в новій редакції закону відстрочку від мобілізації для здобувачів усіх рівнів освіти. Водночас парламент доручить Міносвіти скласти список вишів, які допомагають ухилянтам уникати мобілізації.

Як інформує “Today.ua”, про це розповів нардеп Федір Веніславський.

Отже, за словами Веніславського, який входить до парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, депутати вирішили залишити відстрочку від мобілізації для здобувачів освіти усіх рівнів. Причому в цю норму також включать і аспірантів як бюджетної, так і контрактної форми навчання. Тобто, українцям, які здобувають освіту, дадуть змогу спокійно довчитися.

Проте, як з’ясувалося, із початком війни в Україні деякі закордонні виші спеціально відкрили для українців фейкові “факультети”, завдяки яким вони також мають змогу отримати відстрочку від мобілізації. Річна оплата навчання на таких факультетах становить близько тисячі доларів. За таку ціну ухилянти можуть собі “купити” відстрочку від мобілізації.

“Право на відстрочку від мобілізації залишили для здобувачів усіх рівнів освіти. Це стосується громадян, котрі навчаються в іноземних навчальних закладах. Але є нюанс. Міністерство освіти повинно сформувати перелік закордонних вишів таким чином, щоб відсіяти ті, які створюють “лазівки” для уникнення мобілізації громадянами України”, — наголосив нардеп.

За словами Веніславського, нові факультети для українців почали рости, немов гриби після дощу, саме у 2022-2023 роках – відколи в Україні почалася повномасштабна війна. Їх занесуть до окремого списку. Що буде зі “студентами” таких навчальних закладів, нардеп не сказав. Однак можна припустити, що своє право на відстрочку вони втратять.

Джерело.

Close