facebook

Жодного імпорту. Поляки змінили своє рішення щодо аграрної блокади України — про що вдалося домовитися

Польща збереже ембарго на імпорт з України круп, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту і макухи, проте не заборонятиме транзит української агропродукції.

Міністерство сільського господарства Польщі не зверталося до польського уряду з проханням про припинення транзиту української агропродукції, повідомляється на сайті відомства.biz.nv.ua

«У зв’язку з тим, що українська сторона заявила, що транзит її сільгосппродукції через Польщу буде обмежений мінімумом із квітня по червень цього року, Мінсільгосп не звертався з проханням (до польського уряду — ред.) щодо призупинення транзиту української сільгосппродукції через територію Польщі», — ідеться в повідомленні міністерства.

Ембарго на імпорт з України круп, кукурудзи, ріпаку, соняшнику, борошна, висівок, шроту і макухи зберігається, наголосили в Мінсільгоспі Польщі.

Згідно з повідомленням, домовленості, досягнуті й закріплені в угоді між Мінсільгоспом і представниками фермерів-страйкарів у Ясенку, значною мірою вже реалізовані. Після протестів фермерів і втручання Польща змогла домовитися з Європейською Комісією, яка послабила багато положень «зеленого» курсу.

«Фермери, які протестують, мають визнати їх задовільними», — йдеться в заяві.

Крім того, розроблено правила надання допомоги польським виробникам зерна, зокрема щодо виплати їм субсидій на зернові в розмірі 200 злотих/тонна та 300 злотих/тонна. Процес затвердження триває. Водночас ведеться робота щодо збереження рівня сільгоспподатку на рівні 2023 року.

«З огляду на вищевикладене, слід констатувати, що Міністерство сільського господарства та сільського розвитку виконує вимоги та домовленості, досягнуті з представниками протестувальників-фермерів», — наголосили в польському аграрному відомстві.

Джерело.

Close