facebook

Запобігти катастрофі: вчені виявили нову загрозу для майбутнього нашої планети

Вчені попереджають про майбутні екстремальні хвилі спеки, посухи та лісові пожежі в поточному році. Як один з варіантів розв’язання кліматичної кризи вчені розглядають геоінженерні методи, проте вони несуть із собою свої ризики. Про це повідомляє Science Alert.

Останні дослідження вказують на значні ризики впорскування сульфатних частинок в атмосферу. Раніше передбачалося, що додавання сірки в атмосферу може імітувати ефект вулканічних вивержень, що охолоджує, відображаючи сонячне випромінювання. Однак нові дослідження свідчать про високий ризик такого підходу.

На думку вчених, якщо частинки сульфату не будуть розподілені правильно, то це може призвести до зворотного ефекту: додаткового потепління та можливих катастрофічних кліматичних аномалій. Також було виявлено, що деякі наслідки ін’єкції сульфату можуть бути настільки серйозними, що можна порівняти з ефектами глобального потепління в деяких регіонах.

В рамках дослідження використовувалися аерозольно-хімічні кліматичні моделі та принципи мікрофізики для оцінки поведінки сульфатних аерозолів у стратосфері над екватором. Раніше екватор був обраний як бажане місце введення аерозолів.

Результати показали, що зі збільшенням кількості ін’єкцій знижується ефективність охолодження планети. Коли рівні сірки в атмосфері встановляться на новому рівні через 2-3 роки після ін’єкції, глобальна температура може знизитися на 1°C.

При цьому в нижній тропічній стратосфері відбувається нагрівання через сульфати, що поглинають довгохвильове тепло з поверхні планети. При збільшенні викидів парникових газів спостерігається посилення екстремальних погодних явищ у північній півкулі взимку.

Вчені також побоюються, що збільшення концентрації аерозолів у стратосфері може змінити циркуляцію атмосфери, озоновий шар та перенесення водяної пари, що може призвести до ще серйозніших наслідків, ніж викиди парникових газів.

Джерело.

Close