facebook

Як розірвати договір оренди паю: власникам дали важливу інструкцію

Як власнику перервати договір оренди паю

Майже 30 років тому Указом Президента України «Про порядок пайки земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям» від 08.08.1995 № 720/95 було прийнято рішення провести поділ на паї земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та кооперативам, у тому числі створеним з урахуванням радгоспів. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Розпаювання земель передбачало визначення розміру земельної частки у колективній власності кожного члена сільськогосподарського підприємства без виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості).
Кожному члену такого підприємства було передано у власність «пай» — умовну земельну ділянку, розмір якої визначався виходячи із загальної площі земель, переданих сільськогосподарському підприємству та кількості членів підприємства. На підтвердження права власності на земельний пай його власнику видавався сертифікат.

Сертифікат на право на земельну частку (пай) чинний до виділення власнику земельної частки (паю) у натурі (на території) земельної ділянки.

Верховний Суд у складі Об’єднаної палати Касаційного цивільного суду в ухвалі від 05.12.2022 у справі № 233/4580/20 зазначив, що, вирішуючи спори щодо переукладання або розірвання договору оренди земельної частки (паю), слід враховувати, що зміна правового режиму (паю) та зміну юридичного статусу власника сертифіката на право на земельну частку (пай) не тягнуть за собою автоматичне припинення раніше укладеного договору оренди земельної частки (паю), крім випадків, коли сторони передбачили це у договорі.

Велика Палата Верховного Суду в ухвалі від 01.09.2020 р. у справі № 233/3676/19 зазначила, що сторони в договорі оренди паю домовилися про його переукладання як договору оренди землі. При цьому відповідно до частини другої розділу IX «Перехідні положення» Закону № 161-XIV не вбачається, що переукладення договору оренди землі є правом, а не обов’язком.

«Ця норма є імперативною щодо продовження дії договору оренди та передбачає необхідність згоди сторін лише для зміни інших умов.

Отже, аналізуючи особливості припинення договору оренди земельної частки (паю), необхідно керуватися положеннями ЗК України та Закону № 161-XIV, який його уклав, цей договір поновлюється на такий самий строк та на таких самих умовах.

Відновленням договору вважається поновлення договору без укладання сторонами договору письмового правочину про його поновлення у разі відсутності заяви однієї зі сторін про виключення з Державного реєстру прав на нерухоме майно (далі — Державний реєстр прав) відомостей про поновлення договору.

Сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору, не пізніше як за місяць до дати закінчення дії такого договору подає до Державного реєстру прав заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.

У разі відсутності заяви про виключення з Державного реєстру прав відомостей про поновлення договору до дати закінчення чинності такого договору після настання відповідної дати закінчення дії договору державна реєстрація речового права продовжується на той самий строк.

Нещодавно ми розповідали, коли і скільки потрібно платити за оренду землі.

Також “Стіна” повідомляла, що в українців можуть забрати житло.

Ще ми писали, що в Україні мають намір запровадити соціальну оренду.

 

 

Джерело.

Close