facebook

Вже з 1 травня: життя водіїв радикально зміниться – про штрафи можна забути

З 1 травня 2024 року патрульні поліціянти в Україні перестануть штрафувати водіїв за відключені денні ходові вогні або ближнє світло фар за межами міст та сіл. Цей штраф застосовуватиметься лише у певні періоди.

Згідно з Правилами дорожнього руху, всі водії за межами населених пунктів повинні включати денні ходові вогні або ближнє світло фар з 1 жовтня до 1 травня, що становить 7 місяців. Невиконання цієї вимоги притягує до адміністративної відповідальності за статтями 121, 122 чи 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Стаття 121 передбачає покарання за керування автомобілем із несправними зовнішніми світловими приладами чи іншими технічними несправностями у темний час доби. У разі відсутності штрафу патрульні можуть дати усне попередження та занести інформацію до бази даних поліції. При повторному правопорушенні буде ухвалено відповідне рішення.

Водночас законопроєкт №11111, зареєстрований у Верховній Раді у березні 2024 року, спрямований на збільшення штрафу для водіїв, які не поступаються дорогою транспортним засобам зі спецсигналами з 680 гривень до 1500–5100 гривень.

Нагадаємо, також незабаром у Верховній Раді можуть розглянути законопроєкт №9564, спрямований на посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху (ПДР), включаючи перевищення рівня шуму від автомобілів. Мета цього законопроєкту полягає у покращенні адміністративного покарання за порушення правил керування чи експлуатації транспортних засобів із надмірним шумом.

Парламент планує внести зміни до поширених практик модифікації систем випуску відпрацьованих газів автомобілів, що може призводити до збільшення рівня шуму від двигунів.

Це стосується так званих “прямоткових глушників”, “подвійних спортивних систем” та інших пристроїв, які не враховуються при проєктуванні автомобілів та виготовляються сторонніми виробниками, що стає фактором, що порушує спокій та спокій громадян та викликає суспільне невдоволення.

У Верховній Раді зазначають, що звуки, які видаються такими автомобілями, є неприйнятними в умовах конфлікту, оскільки вони можуть бути сплутані з російськими дронами-камікадзе.

Джерело.

Close