facebook

Штраф за неявку до ТЦК: скільки тепер змусять заплатити – список сум

Ухилянтів покарають жорсткими штрафами


Новий закон про мобілізацію, підписаний президентом, набере чинності з 18 травня. Саме з цієї дати почнуть діяти жорсткі обмеження для ухилянтів та нові покарання для них. Зокрема, запрацюють інші адміністративні покарання для громадян, які ігнорують повістки і не з’являються в ТЦК для уточнення даних. Про це пише телеграм-канал “Реальна Війна”.

Усі військовозобов’язані українці, які отримають повістки для явки в ТЦК, і не зроблять цього, отримають адміністративне покарання у вигляді штрафу, розмір якого залежатиме від кількості порушень, а також посади, яку обіймає ухилянт.

Згідно з новим законом у випадках, коли військовозобов’язані громадяни не матимуть вагомих причин для неявки до ТЦК і проігнорують повістку, їм буде призначено такий штраф:

• для громадян – від 1700 до 3400 грн;
• для посадових осіб – від 3400 грн до 5100 грн.

За повторне правопорушення сума штрафу побільшає вдвічі:
• для громадян – від 3400 до 5100 грн;
• для посадових осіб – від 5100 грн. до 8500 грн.

Водночас ухилянтів від термінової військової служби каратимуть обмеженням волі на строк до трьох років.

Варто зазначити, що всі військовозобов’язані громадяни віком від 25 до 60 років після 18 травня мають з’явитися до ТЦК для уточнення даних протягом двох місяців. За невиконання такої вимоги ухилянтів буде оголошено у розшук.

Якщо чоловіки з’являться у ТЦК добровільно, то для них буде надано відстрочку від військової служби на два місяці для вирішення особистих справ та підготовки до мобілізації.

Також новий закон вимагає, щоб у кожного чоловіка віком від 25 до 60 років завжди з собою були військово-облікові документи, які вони пред’являтимуть на вимогу не лише представників ТЦК та поліції, а й прикордонників.

Джерело.

Close