facebook

Питання вже вирішене: пенсіонерам із червня змінять розмір виплат – від суми можна заплакати

Пенсіонери отримають надбавку вже на початку літа


Деякі пенсіонери в Україні зможуть розраховувати на підвищення своїх пенсій уже влітку. Перерахунок пенсій зачепить громадян пенсійного віку, але не молодше 70 років, пише РБК-Україна.

Вже у червні українські пенсіонери отримають збільшені пенсії, що пов’язано з перерахунком виплат для пенсіонерів, який запущено ще з 1 квітня. Але підвищення пенсій зможе відбутися не раніше ніж 1 червня, оскільки ще до 10 травня до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування приймаються звіти про сплату єдиного внеску за І квартал 2024 року.

Отже, пенсіонери отримають свої підвищені виплати лише на початку літа, крім того, їм буде виплачено компенсацію за попередні місяці. Підвищення пенсій торкнеться лише тих осіб пенсійного віку, які мають не менше 24 місяців стажу. За кожний рік отриманого стажу передбачено надбавку у розмірі 23,61 гривні, тому мінімальна сума надбавки становитиме 47,22 гривні.

Так, у червні очікуються збільшені пенсії для громадян віком від 70 років, а саме:

для осіб віком від 70 до 74 років включно – 300 гривень;
для осіб віком від 75 до 79 років включно – 456 гривень;
для осіб віком від 80 років – 570 гривень.
Надбавка за віком нараховується пенсіонеру автоматично, тому спеціально звертатися до Пенсійного фонду для її отримання не потрібно. При цьому підвищення пенсій зачепить тих, чий дохід не перевищує 10 340,35 гривні.

Варто зазначити, що доплату у сумі 944 гривні можуть отримати пенсіонери, які не можуть самостійно доглядати за собою за станом здоров’я. Для отримання такої надбавки слід звернутись до ПФУ.

Щоб отримати таку доплату, особа повинна відповідати таким критеріям:

бути старше 80 років;
проживати на самоті та потребувати стороннього догляду (від соціальних працівників);
отримувати пенсію за віком.

Джерело.

Close