facebook

Знущання над українцями за кордоном: у Раді назвали дії МЗС незаконними

Міністерство закордонних справ незаконно призупинило надання консульських послуг.

Це рішення викликало обурення у Верховній Раді, де заявили про наміри викликати представників МЗС для роз’яснень. На думку членів комітету з національної безпеки, така дія МЗС є напівзаходом і викликає сумніви щодо його законності та доцільності. За даними джерел РБК-Україна, у Раді розглядають це рішення як антиконституційне і не відповідне раніше прийнятому закону про мобілізацію.

“Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки висловив бажання викликати представників МЗС для пояснень у зв’язку з рішенням про призупинення консульських послуг для чоловіків за кордоном”, — заявила член комітету Бобровська.

Вона підкреслила, що МЗС “напівзаконно” прийняло таке розпорядження, і його результат і зміст викликають сумніви.

Тим часом у Раді в коментарі для РБК-Україна зазначили, що розглядають це рішення як антиконституційне, яке не відповідає раніше прийнятому закону про мобілізацію.

“Цей закон набирає чинності з 18 травня, і чоловікам – як в Україні, так і за кордоном – має бути надано ще плюс 60 днів на оновлення даних. Тобто раніше цього терміну ніхто не мав обмежувати їхні права. Навіщо у керівництві МЗС ініціювали це рішення – зовсім незрозуміло”, – розповів один із депутатів.

Таким чином, виникла ситуація, коли дії Міністерства закордонних справ викликали серйозне невдоволення у Верховній Раді та серед депутатів, які вважають призупинення консульських послуг для чоловіків за кордоном несправедливим та таким, що не відповідає законодавству. Парламентарі вимагають роз’яснень від МЗС і мають намір домагатися поновлення прав чоловіків на отримання консульської підтримки за кордоном.

Джерело.

Close