facebook

Великдень-2024: з’явилося важливе попередження для всіх українців у всіх областях

Яких традицій варто дотримуватися на Великдень


Великодні традиції в Україні дотримуються вже сторіччя. Коли ж можна розмовляти на Великдень і що ще треба зробити, розповідає інформаційний портал «Стіна».

Багато віруючих перед святом святого Воскресіння Господнього дотримуються Великого посту, який вважається дуже суворим через серйозні обмеження в їжі. Саме тому вводити в раціон іншу їжу на Великдень і після неї потрібно обережно, щоб не мати проблем з органами травлення.

Щоб правильно провести недільний ритуал, потрібно знати, що означає слово “розговлятися”. У християнській традиції цей термін означає вживання скоромної (тварини) їжі після закінчення посту і змісту.

Священики уточнюють, у який час можна розмовляти на Великдень – час залежить від того, чи були ви у храмі чи ні. Якщо ходили на службу вночі, одразу після літургії та причастя можете приступати до трапези.

Вранішнє відвідування церкви передбачає розговляння одразу після приходу додому. Для тих, хто з якоїсь причини не відвідав храм, священики рекомендують розговлятися на Великдень після того, як у церквах закінчаться служби.

Що обов’язково має бути на Великдень – українські традиції

Навіть ті, хто щороку відзначають велике свято, не завжди знають, які традиції на Великдень існують у нашій країні, адже не всі ритуали предків збереглися досі. Наводимо список деяких із них:

у суботу зібрати великодній кошик (паски, великодні яйця, сир або сирну паску, ковбасу (м’ясо), сіль, хрін, червоне вино);
одягнути святковий одяг;
вирушити до храму на всенічну службу;
вранці накрити святковий стіл, на якому обов’язково мають бути яйця, паска та вино;
прочитати молитву, розділити пасху і одне яйце за кількістю людей за столом;
вимовити “Христос Воскрес!” і сказати у відповідь “Воістину Воскрес!”;
скуштувати освячені продукти першими, а потім приступати до повноцінної трапези.
Далі можна позмагатися у розбиванні яєць, ударяючи великодні яйця одне про одного – вважається, що власник уцілілого яйця буде весь рік здоровим. Також необхідно запрошувати до себе друзів та родичів, а також подавати милостиню нужденним. Цікаво, що частину освяченої їжі рекомендується залишити на поминальний тиждень, щоб віднести на могили до предків.

Окрім дій, які церква дозволяє, є ще й ті, від яких стане лише гірше – і піст, і саме свято зійдуть нанівець, якщо ви припуститеся помилки.

У це велике свято категорично заборонено:

фізично важко працювати;
переїдати та вживати велику кількість алкоголю;
проводити будь-які чарівні ритуали;
влаштовувати генеральне прибирання;
робити ремонт;
працювати в саду та на городі.
Також на Великдень 2024 року не варто їздити на цвинтар, для цього є певні дні.

Джерело.

Close