facebook

У Раді зовсім совість втратили: готують податок на бездітність та дітей

Депутати хочуть залізти в кишені бездітним сім’ям


Нардеп від партії “Слуга народу” Сергій Гривко зареєстрував законопроект №11264 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні”, яким пропонується запровадити “податок на бездітність”. Проект закону опубліковано на сайті Верховної Ради.

Платниками “демографічного збору” пропонують зробити всіх фізичних осіб – резидентів України віком від 21 до 58 років.

Пропонується ввести такі ставки збору:

1,5% від об’єкта оподаткування – для осіб, які не мають дітей;
1% від об’єкта оподаткування – для осіб, які мають одну дитину;
0,5% об’єкта оподаткування – для осіб, які мають двох дітей.
Винятком стануть особи, які мають трьох чи більше дітей; особи, які мають безпліддя або порушену репродуктивну функцію, що унеможливлює материнство (батьківство), з підтвердженням відповідних обставин належними медичними документами не рідше ніж один раз на 2 роки; особи, які мають статус осіб з інвалідністю І групи.

Платити податки доведеться за всіма доходами, отриманими у грошовій формі, крім:

доходів на рахунок ФОП, якщо він отримав кошти під час здійснення підприємницької діяльності;
зарплати військових, правоохоронців;
коштів, отриманих волонтерами, зареєстрованими у Реєстрі волонтерів.
Також не потрібно буде сплачувати податок із допомоги тощо. При цьому доведеться заплатити за переказами на банківський рахунок або за допомогою пошти.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його метою та завданнями є створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні, надання всебічної (фінансової, соціальної, психологічної, правової та іншої) підтримки сім’ям з дітьми (у довгостроковій перспективі – також надання підтримки молодим громадянам України), що вступають у доросле життя), забезпечення сімей з дітьми доступним житлом, транспортними засобами, задоволення інших їх соціально-економічних потреб, а також підвищення престижу материнства (батьківства) та стимулювання підвищення рівня народжуваності в Україні.

Законопроектом, зокрема, пропонується формування стабільного джерела покриття відповідних видатків за допомогою запровадження “демографічного збору”.

Податковим агентом із демографічного збору є банківська установа, інша фінансова установа, оператор поштового зв’язку, а також будь-яка інша фізична або юридична особа, яка приймає безготівковий платіж на користь платника збору.

Податкові агенти визначають категорію платника збору та індивідуальну процентну ставку збору на підставі документів, наданих клієнтами – фізичними особами.

“Податок на бездітних існував у різний час у Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі і, безумовно, в СРСР з 1941 року до кінця імперії. У народі називався податком на яйця, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків. Напевно, надихнувшись саме цими історичними прикладами, колега Гривко зареєстрував свій резонансний законопроект, яким прагне покращити нашу демографію у такий суперечливий спосіб як оподаткування бездітних, або, можливо, зробити автора ще більш відомим всій країні своїми ініціативами”, – написав голова Комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Данило Гетманцев.

Нардеп додав, що шансів на ухвалення цього законопроекту немає.

Джерело.

Close