facebook

Вже з 1 червня: всім умовно придатним приготуватись – почнуться важкі часи

В Україні скасовано статус “обмежено придатний до військової служби”.

Відповідно до Закону про забезпечення прав військових на соціальний захист, призовники з цим статусом мають пройти повторну медичну комісію, де їх визнають або придатними або непридатними до служби. Про це пише “УНІАН”.

Що зміниться для обмежено придатних

Призовники зі статусом “обмежено придатний до військової служби” мають пройти повторний медичний огляд та отримати нову категорію. Цих громадян почали викликати на військово-лікарську комісію (ВЛК) з 18 травня, коли набрав чинності новий закон про мобілізацію. На перегляд надається час до 4 лютого 2025 року.

Також оновлення даних ТЦК стосуються обмежено придатних.

Згідно із Законом про військово-лікарську експертизу у ЗСУ, колишні обмежено придатні після ВЛК отримають один із наступних статусів залежно від встановленого діагнозу:

Непридатні до військової служби – будуть виключені з військового обліку.
Непридатні до військової служби з повторною комісією через 6 чи 12 місяців.
Тимчасово непридатні – прямують на лікування, надається відпустка або тимчасове звільнення від службових обов’язків.
Придатні до служби лише за деякими напрямами – можуть служити у ТЦК, частинах забезпечення військ, підрозділах зв’язку, логістики чи медицини, навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах.
Придатні до служби – можуть отримати бойовий порядок денний.
Кого не призовуть до армії у 2024 році

Міністерство оборони визначає, з якими захворюваннями не приймають до армії. Якщо призовник, який обмежено придатний до служби, має такий діагноз, після перекомісії його можуть визнати непридатним до служби.

До захворювань, з якими виключають з військового обліку, належать злоякісні пухлини, сліпота і глухота, відсутність кінцівки, тяжкі захворювання печінки, нирок, шлунка та дихальної системи з порушенням життєво важливих функцій, шизофренія, епілепсія, серцева недостатність, короткозорість, 10 дптр всіх типів і хвороби щитовидної залози.

Джерело.

Close