facebook

ТЦК сказяться: створюються комісії для допомоги в отриманні відстрочки від мобілізації

Створюються комісії для допомоги в оформленні відстрочки від мобілізації


В одному з міст України було створено комісію при міській раді, яка допомагатиме громадянам отримувати право на відстрочку від мобілізації на законній підставі. Про це повідомляє інформаційний портал “Файне місто”.

Згідно з інформацією, тим, хто має на утриманні людей з інвалідністю, людей похилого віку тощо, можуть розраховувати на відстрочку. Відповідне рішення було ухвалено 29 травня на засіданні виконавчого комітету міської ради міста Тернопіль.

Комісія зі встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) допоможе тернополянам відстояти своє законне право на відстрочку, незважаючи на юридичні колізії нового закону про мобілізацію.

Нагадаємо, з 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію. Більшість експертів, юристів і навіть військових визнали його недосконалою. Майже всі вказують, що народні депутати та їхні помічники, які розробили цей закон, створили заплутану систему для отримання відстрочки.

Особливо це торкнулося осіб, які мають піклування або осіб на утриманні. Що цікаво, народні депутати не забули вписати довічну броню для себе та своїх помічників (не плутати з депутатами міських рад, які не мають ні броні, ні відстрочки).

Наприклад, зараз дуже важко отримати відстрочку догляду за батьками. Новий закон передбачає, щоб отримати відстрочку щодо догляду за батьками, військовозобов’язаний має оформити довідку про єдину дитину. Без пояснення, де і хто видає таку довідку. Без такої довідки у територіальному центрі комплектації (ТЦК) не дають відстрочення.

Насправді, як пояснили юристи, необхідно звернутися до будь-якого нотаріуса на території України та оформити нотаріальну заяву про єдину дитину. Саме такий нотаріальний документ зазвичай називають довідкою про наявність єдиної дитини у сім’ї.

І таких випадків багато. У зв’язку з цим і було створено комісію із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду). Її фахівці допоможуть підтвердити факт здійснення постійного догляду за особами, які справді цього потребують. У повній відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 №560 «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період», та пунктів 9,13,14 частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Джерело.

Close