facebook

Забудьте про відпочинок: кому відмовлять у відпустці під час воєнного стану – всі категорії

Кому відмовлять у відпустці під час воєнного стану – всі категорії


Роботодавець має право відмовити у наданні відпусток під час дії воєнного стану. Але закон дозволяє це робити лише для чітко визначеної категорії працівників. Видання РБК-Україна дізналося у юриста Дмитра Франчука, кому можуть відмовити у наданні відпустки під час дії воєнного часу на законних підставах.

Кому можуть не надати відпустку під час дії воєнного стану
“За Законом України “Про правовий режим військового стану”, ст. 8, можуть запроваджуватися обмеження прав і свобод, у тому числі і трудових прав, якщо це необхідно для забезпечення оборони та безпеки”, – пояснює юрист.

ِПід час дії військового стану роботодавець може відмовити у наданні відпусток деяким категоріям працівників.

До цієї категорії входять:

працівники, які залучені до виконання робіт з об’єктів критичної інфраструктури. До таких об’єктів належать, зокрема, електростанції, водопроводи, залізничні станції, порти тощо.
державні службовці та керівники державних підприємств
працівники, які забезпечують життєдіяльність населених пунктів. До них належать, зокрема, медичні працівники, працівники комунальних служб, працівники сфери транспорту тощо.
“Важливо зазначити, що роботодавець не може змусити працівника піти у неоплачувану відпустку. Навіть під час воєнного стану працівник має право на відпустку з виплатами”, – каже Франчук.

Додамо, що працівникам, які не залучені до роботи на об’єктах критичної інфраструктури, надаються щорічні відпустки максимально до 24 календарних днів. Також працівник може взяти відпустку до 90 днів без збереження заробітної плати.

Що робити, якщо вам відмовили у наданні відпустки
“Якщо ви вважаєте, що вам незаконно відмовили у відпустці, ви можете оскаржити цю відмову”, – пояснює юрист.

Для цього можна звернутися до:

безпосередньому керівнику
відділу кадрів вашої організації
державної служби з питань праці
у суд
“Важливо мати при собі документи, які підтверджують ваше право на відпустку. Це може бути ваш трудовий договір, наказ про прийняття на роботу, графік відпусток”, – каже Франчук.

Він додає, що регулювання відпусток під час військового стану в Україні здійснюється на основі низки законів та підзаконних актів.

Джерело.

Close