facebook

Що з вами зроблять у ТЦК: якщо раніше не проходили ВЛК, до чого готуватись

Більшості призовників доведеться повторно пройти ВЛК після оновлення своїх даних у ТЦК. Однак, чоловіків не можна карати за те, що вони не пройшли комісію раніше. Про це в інтерв’ю пояснив адвокат Микола Максимов, повідомляє «apostrophe».


Відповідно до закону про мобілізацію, чоловіки призовного віку (18-60 років) мають оновити свої дані у ТЦК, а отже, більшості доведеться проходити ВЛК заново. Нова постанова Кабміну підтверджує, що висновок ВЛК діятиме протягом одного року під час воєнного стану порівняно з п’ятьма роками у мирний час. Тому від чоловіків можуть вимагати перездавання ВЛК щорічно, оскільки висновок комісії діятиме лише 12 місяців.

Порушення військовослужбовцями правил військового обліку, наприклад, відмова від оновлення даних у ТЦК, тягне за собою адміністративну відповідальність, у тому числі штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 гривень. Однак Микола Максимов уточнив, що призовників не можна карати за те, що вони не пройшли раніше військово-лікарську комісію.

«Якщо людина прийшла добровільно до ТЦК оновити дані, і до цього не проходила ВВК, її не можуть притягнути до відповідальності, тому що законодавство не має зворотної дії в часі».

Максимов підкреслив, що відповідальність настає з моменту набуття чинності законом. Тому не можуть бути оштрафовані ті, хто раніше не проходив медичні комісії: «Відповідальність починається з набрання чинності законом або підзаконним актом. Тому якщо говорити про ситуацію, коли у військкоматі загрожують штрафами тим, хто не пройшов п’ять років тому ВЛК, проблеми швидше виникнуть у ТЦК, тому що люди звернуться до судів».

Джерело.

Close