facebook

ТЦК присилатиме повістки прямо у ці місця, чоловіки приголомшені посиленими заходами мобілізації: їм дали 14 днів

В Україні поки не планують надсилати чоловікам повістки поштою, але така практика може запрацювати вже влітку. Адже якщо військовозобов’язані громадяни не оновлять свої дані за відведені новим законом про мобілізацію 60 діб (починаючи з 18 травня), їм почнуть приходити листи від ТЦК.

Як інформує “РадіоТрек”, про це розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін.

Чи буде вважатися врученою повістка, надіслана поштою?

– Після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, зокрема адреси місця проживання, повістка дійсно може бути надіслана засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням із повідомленням про вручення на адресу місця проживання військовозобов’язаного чи резервіста, – пояснив Істомін.

Зазначається, що днем явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного буде дата не раніше 14-го дня від моменту надсилання повістки поштою (рекомендованим листом і повідомленням про вручення).

Чи потрібно отримувачу повістки ставити підпис?
За словами речника ТЦК, ставити підпис не вимагається. Якщо повістку надіслали поштою, то підтвердженням належного оповіщення військовозобов’язаного або резервіста про виклик у ТЦК буде вказівка про:

день отримання поштового відправлення людиною, особа якої підтверджується інформацією та/або документами від пошти;

день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову його отримувати або відмітки про відсутність чоловіка за адресою місця проживання, яка була вказана ним під час уточнення облікових даних. Так само й відсутності за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо цей військовозобов’язаний/резервіст не повідомив ТЦК іншу адресу, де він мешкає.

– Тобто, якщо протягом 60 днів громадянин не уточнить свою адресу проживання, повістка може бути направлена поштою на адресу зареєстрованого місця проживання, – підкреслив Істомін.

Як інформує “РадіоТрек”, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов розповів, що мобілізація, зокрема й оповіщення представниками Територіальними центрами комплектації на вулицях можуть тривати до тих пір, поки триватиме війна.

Однак вже восени, коли активність населення на вулицях прогнозовано збільшиться, реакція на силові методи з боку ТЦК може змінитись. Тож владі потрібно шукати інші варіанти проведення мобілізаційних заходів.

Мобілізаційні процеси будуть тривати, доки триватиме повномасштабна російсько-українська війна. Українська армія потребує різних типів ресурсів. Зокрема і людських. Це певною мірою може звучати цинічно, але найвагоміший фактор, який забезпечує успіх на полі бою – це навчений, забезпечений та вмотивований український військовослужбовець, – пояснив Владислав Селезньов.

Для того, аби військовозобов’язані чоловіки з’явились на полі бою, їх, за словами Владислава Селезньова, треба мобілізувати, провести з ними підготовку, перепідготовку, бойове злагодження, забезпечити уніформою, зброєю та технікою.

Говорити про певні проблеми та викривлення, які відбуваються в рамках мобілізації – важливо. Ніхто не має права порушувати закон. Громадяни повинні свідомо дотримуватися норм законодавства про мобілізацію, а представники ТЦК точно не мають права застосовувати фізичну силу, – пояснив військовик.

Джерело.

Close