facebook

Вже офіційно: ТЦК дозволили вантажити мужиків силою – у Раді все пояснили

Нині в Україні існує кілька підстав, з яких співробітники ТЦК можуть застосовувати силу для затримання громадян. Про це повідомив заступник голови комітету Верховної ради з прав людини Руслан Горбенко, повідомляє “Укрінформ”.


З моменту початку мобілізаційних заходів в Україні у мережі час від часу з’являються відео зіткнень між представниками ТЦК та громадянами віку, що підлягає мобілізації.

Повторно на такі випадки реагував уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. У зв’язку з цим журналісти запитали у Горбенка, як держава та парламент можуть змінити ситуацію з незаконною мобілізацією та діями ТЦК та Служби Примусового Обліку.

“Кожен випадок має бути розглянутий ретельно та всебічно”, – пояснив він.

За його словами, представники ТЦК можуть використовувати силу або вдаватися до примусових заходів у випадках, коли:

• громадяни відмовляються виконувати законні вимоги щодо мобілізації;
• затримуються особи, які самовільно залишили військову частину або місце служби.

“Однак зараз з’являються заяви про фізичне насильство або навіть вбивства від рук співробітників ТЦК. Зрозуміло, необхідно проводити розслідування таких випадків і ретельно перевіряти роботу співробітників центрів комплектування. Були ситуації, коли їхня недосвідченість стала причиною конфліктів”, – наголосив Горбенко.

Він також зазначив, що тому дуже важливо ретельно відбирати кандидатів у ТЦК, особливо з огляду на їхній психологічний стан та підготовку для взаємодії з військовозобов’язаними.

“Це зробить мобілізацію більш ефективною та зміцнить довіру суспільства до центрів комплектування. Однак очевидно, що необхідні суворіші заходи покарання за незаконні дії з боку чиновників, відповідальних за мобілізацію”, – зазначив заступник голови комітету ВР.

Нагадаємо, нещодавно у Херсоні жінка вкусила поліціянта, який разом із представниками ТЦК перевіряв документи. Раніше на Львівщині працівники місцевого ТЦК намагалися затримати чоловіка на велосипеді, який намагався втекти від них на автомобілі. В результаті сталася ДТП, внаслідок якої чоловіка збили.

Також раніше повідомлялося, що у Дніпрі співробітники Територіального Центру Комплектування хотіли силою затримати чоловіка. Представники ТЦК пояснили події своєю версією.

Джерело.

Close