facebook

Світло по 8 грн за кВт: Шмигаль приголомшив українців новими цінами на електрику

Глава уряду назвав реальну вартість кіловата


Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що новий тариф у 4,32 грн/кВт*год не покриває ринкової вартості електроенергії. За його словами, на сьогодні ринкова вартість електроенергії становить 7-8 грн/кВт*год.

“Навіть це підвищення не покрило ринкову вартість. Ринкова вартість електроенергії коливається сьогодні в районі 7-8 грн. Ми встановили тариф 4,32 виходячи з найдешевшої собівартості Енергоатому та Укргідроенерго. Плюс входить собівартість доставлення людям з двох компонентів. І це найнижча собівартість найдешевшої електроенергії, яка є в нас у державі і яка сьогодні доступна”, – наголосив прем’єр в ефірі національного телемарафону.

Шмигаль додав, що держава платить близько 90 млрд. грн. для того, щоб забезпечити цю неринкову ціну для населення. Також прем’єр наголосив, що тариф 4,32 грн/кВт*год зафіксовано на один рік, він забезпечений субсидіями.

Нагадаємо, згідно із законодавством, підвищення ціни на тепло, газ та гарячу воду під час військового стану неможливе. Водночас, тарифи можуть не підвищити, а “привести до собівартості”, заявив заступник голови Комітету з питань енергетики Олексій Кучеренко.

Як зазначив Кучеренко, йдеться виключно про тарифи для населення, оскільки мораторію на підвищення для непобутових споживачів немає.

“Тому справді може бути найближчим часом для непобутових споживачів. Не виключено підвищення тарифу на розподіл газу. І можуть бути якісь зміни, на жаль, у тарифі на тепло, яке і так для тих, хто користується центральним опаленням, дуже болісно”, – сказав він.

Щодо тарифів на воду, чиновник не виключає подорожчання вартості послуг. За його словами, ціни можуть підвищитись для споживачів на 25-30%.

Джерело.

Close